Фестивалът “Хорцето на Дефилето“ събра стотици самодейци

Фестивалът “Хорцето на Дефилето“ събра стотици самодейци

Стотици любители на народните танци от цялата страна се събраха на едно място, за да се отдадат, заедно, на магията на българското хоро̀. Това стана на Първия национален фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето“, който се проведе на 11 и 12 септември 2020 г. в гр. Мездра. Събитието е от празничната програма за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град и е включено от Министерството на културата в инициативата „Европейски дни на наследството” (European Heritage Days), която премина под наслов: „Европа, общо наследство”. Организатори на фестивала бяха Община Мездра и Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо…“ с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.

По време на двудневния фолклорен форум на сцената се изявиха повече от 500 танцьори, певци и инструменталисти от различни краища на България. И което е още по-важно - всички станаха приятели завинаги.  

В прощъпа̀лника на „Хорцето на Дефилето“ взеха участие 16 любителски клубове и школи за български народни танци и хора̀. Пременени в пъстри носии, участниците във фестивала изпълниха по две хора̀ от различни фолклорни области, в това число от областта, от която е съответната група. Сред тях бяха популярни и по-малко известни хороводни мелодии като „Алонела“, „Дьортаяк“, „Абдай“, „Шалауна“, „Айдар Аваси“, „Мелник Аваси“, Боалийско, Чанакчийско, Цапаревско и Черкезко хоро.

Една от кулминациите на фолклорния празник бе конкурсът надиграване с „Тракийска ръченица“, в който се включиха повече от 20 танцови двойки. В крайна сметка авторитетното жури отличи с първа награда Клуб за народни танци и хора̀ „Мойто либе“ - София, с втора - Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо...“ - Мездра и с трета - Танцов клуб „Ритъмът на Балкана“ - с. Игнатица.

Наградата на публиката заслужи Танцов клуб „Виктория“ - Враца, а специалната награда за автентичност „Пазители на фолклора“ - Танцов състав за изворен фолклор „Ломски ритми“ от гр. Лом.

Акцент в празничната програма бе разучаването на народни хора̀ под ръководството на хореографите Младен Младенов, Анета Вълканова, Николай Нанков и Ивелин Горчовски.

Специален гост на първото издание на „Хорцето на Дефилето“ бе обичаният народен певец Илия Луков.


1
2


2020-09-14 15:47:21