Тракийски ритуал сложи начало на гроздобера в Неговановци

Тракийски ритуал сложи начало на гроздобера в Неговановци

Младите самодейци от читалище "Светлина 1928" поставиха началото на гроздобера в Неговановци. Това стана в лозята на Петко Мичев, който създава нови масиви, за да възроди традиционния поминък на хубавото село. Древният тракийски ритуал включваше умиване на краката на хубавите девойки, мачкане на гроздето в каци. Първата глътка бяла шира бе отпита от царя на виното Александър. Самодейците пожелаха здраве, добра реколта и руйно вино на собственика на красивото шато "Dos Alamos" /Двете тополи/, където се състоя празника.

Стартът на гроздобера уважиха кметовете на общините Видин и Ново село д-р Цветан Ценков и Георги Стоенелов, приятели о почитатели на елегантните вина на "Dos Alamos".

Кръшни хора се извиха край избата, а за всички имаше почерпка.

"Очакваме изключителна реколта, както като качество, така и като количество. Това се дължи на големите грижи, но и на любовта ни към нашето лозе. Започнахме беритбата на белите сортове- Совиньон блан, Семийон и Траминер. Започнахме преработката и очаквам новите ни вина от тази реколта да бъдат запомнени като забележителни", признава Мичев.

 
2020-09-13 15:25:51