С празничен концерт Мездра отбеляза 70 години от обявяването си за град

С празничен концерт Мездра отбеляза 70 години от обявяването си за град

С празничен фолклорен концерт на площад „България“ Мездра отбеляза 70 години от обявяването си за град. Древното селище край античната и средновековна крепост „Калето“ получава градски статут с Указ №435 на Президиума на 27-ото Народно събрание от 26 август 1950 г. и така става 110-ият град у нас.

По повод кръглата годишнина от това паметно събитие в най-новата история на общината съвместен спектакъл изнесоха Ансамбъл „Мездра“ към НЧ „Просвета 1925“, Представителният танцов състав „Хемус“ при Община Враца, популярните изпълнители на народни песни Светлин Миланов и Юри Крумов и пазителите на традициите на духовата музика от Северозапада - оркестър „Виво Монтана“.

„В този празничен за Мездра ден благодаря на тези 1 900 души, които посетиха моя кабинет досега. Благодаря на всички, които ползват електронните медии - за живия контакт, за живия диалог, който водим. Не се безпокойте, уважаеми съграждани - тормозете ни и ни натискайте. Ние не се сърдим, че понякога ни упреквате. Напротив, това ни дава повече сили, това ни дава повече енергия да работим по-добре", каза в словото си пред събралото се множество кметът на общината Иван Аспарухов.

„Позволете ми от ваше име да благодаря на всички онези хора, които са допринесли с нещо за развитието на нашия град през тези 70 години. Да им благодаря за безсънните нощи. Да им благодаря, че са работили със сърце и душа за този град. Какво друго, освен да ви пожелая да се почувстваме българи, съпричастни, да запалим локомотива и нашият град, и нашата община да тръгне отново напред. Честит празник!"

Аспарухов поздрави специално младите хандбалисти от ХК "Локомотив", които през новия сезон за пръв път в историята на клуба ще се състезават в „А“ РХГ мъже и им пожела успех при дебюта им в елита на българския хандбал.

Магията на българското фолклорно танцово изкуство пресъздадоха Ансамбъл „Мездра“ с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов и Представителният танцов състав „Хемус“ с художествени ръководители Геновева Спасова и Валери Спасов, които „взривиха“ публиката с вихрените си изпълнения на „Родопски пролетен танц“, „Шопски танц“, добруджанския „Житница“, северняшкия „По гроздобер“ и на съвместния тракийски танц „Копаница“.

На сцената се изявиха също победителят в Конкурса за авторска македонска песен на Международния фестивал „Пирин фолк“ Сандански 2016 Светлин Миланов и носителят на трета награда в тазгодишното издание на фестивала Юри Крумов, които заслужиха аплодисментите на публиката със знакови песни от своя репертоар - „Очакване“, „Меаните мамо“, „Я кажи ми, облаче ле бяло“, „Йовано, Йованке“, „Ех, любов“, „Родопска китка“, „Сълзи рони Пирин“ и др.

За празничното настроение на жителите и гостите на Мездра се погрижиха още виртуозните музиканти от оркестър „Виво Монтана“ с ръководител Пламен Крумов, които огласиха топлата септемврийската вечер с български народни мелодии, гарнирани с култови балкански етно „парчета“.

С юбилейния концерт „70 години Мездра град“ беше поставено началото на Първия национален фолклорен фестивал "Хорцето на Дефилето", който ще се проведе днес, 12 септември, на площад „България“. В него ще вземат участие 16 любителски танцови клубове и школи от различни краища на страната. Фолклорният празник започва в 13:00 часа, като една от кулминациите в него е конкурсът надиграване с "Тракийска ръченица".

Акценти в програмата на втория фестивален ден са концерт на популярния у нас и в чужбина народен певец от Македонската фолклорна област Илия Луков, който е с начален час 17:00, и "Хоротека под звездите" с оркестър "Тракийско настроение" - Пловдив, която ще започне в 19:00 часа.


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


2020-09-12 21:38:47