Над 500 танцьори ще се включат в Националния фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето“

Над 500 танцьори ще се включат в Националния фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето“

Повече от 500 танцьори, певци и инструменталисти от различни краища на България ще вземат участие в Първия национален фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето“, който ще се проведе на 11 и 12 септември 2020 г. в гр. Мездра. Събитието е от празничната програма за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра и е включено от Министерството на културата в инициативата „Европейски дни на наследството” (European Heritage Days), която ще премине под наслов: „Европа, общо наследство”. Негови организатори са Община Мездра и Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо…“ с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.

В първия ден от двудневния културен форум съвместен концерт, посветен на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град, ще изнесат Ансамбъл „Мездра”, Ансамбъл „Хемус” - Враца, оркестър „Виво Монтана“ и популярните изпълнители на народни песни Светлин Миланов и Юри Крумов. Концертът е в петък от 18:30 часа на площад „България“.

Вторият фестивален ден, събота, ще започне в 13:00 часа и ще протече в два етапа. В първия етап, който няма конкурсен характер, участниците във фестивала ще изпълнят по две хора от различни фолклорни области на страната, в това число от областта, от която е съответната група. Вторият етап - фолклорно надиграване с „Тракийска ръченица“, е с конкурсен характер. Най-добре представилите се танцови двойки ще бъдат отличени с I, II и III награда, а всички групи, участващи във фестивала, ще получат грамоти. Ще бъдат връчени и две специални награди - „Пазители на фолклора“ и „Награда на публиката“.

Във фестивала ще вземата участие 16 любителски клубове и школи, занимаващи се с изучаването на български народни танци и хора.

Акценти в програмата на втория фестивален ден са концерт на популярния у нас и в чужбина народен певец от Македонската фолклорна област Илия Луков, който е с начален час 17:00, и „Хоротека под звездите“ с оркестър „Тракийско настроение” - Пловдив, която ще започне в 19:00 часа.
2020-09-10 16:09:26