Мездра отбеляза тържествено 135-ата годишнина от Съединението

Мездра отбеляза тържествено 135-ата годишнина от Съединението

С тържество на градския площад Мездра отбеляза 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Възпоменателната проява уважиха множество жители и гости на града, сред които доста деца, представители на Общинската администрация и съвет.

По традиция честването на Деня на Съединението започна с издигане на националния флаг и на знамената на Община Мездра и на Европейския съюз. За пореден път особена атмосфера създаде почетният караул в състав Венелин Петков и Мирослав Лилов, пременени в гвардейски униформи, които застанаха пред пилоните и отдадоха „За почест“ под командването на художника родолюбец Евгени Кучков.

„6 септември 1885 г. бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност, каза при откриването на тържеството Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Естественият стремеж на младата българска нация е обединението на всички българи в единна държава. Ето защо тази дата остава в българския празничен календар като една от най-светлите в новата ни история.“

„Днес, 135 години по-късно, България е единна като територия, но вече години наред не е единна като нация, подчерта в словото си кметът на община Мездра Иван Аспарухов. Не е единна като поведение на политическата класа, не е единна като стремеж, не е единна като виждания как да се развиваме като държава.

Кой така ни раздели?

Скъпи приятели, освен териториално Съединение, на нас ни трябва национално Единение. Трябва ни Единение, защото колко струват усилията ни - като ги сравним с тези на нашите предшественици, сбъднали мечтата на поколения българи за съединена, единна държава - ако тези усилия не водят до по-добър живот за хората?

Затова нека отдадем почит на всички, които извоюваха преди 135 години тази голяма победа за България като държава. И нека си дадем обет, че оттук-нататък, заедно, ще положим усилия в тяхна памет, в чест на тяхното историческо дело, да бъдем единни във вижданията си как да направим нашето любимо Отечество по-добро място за живот.

Честит празник! Да живее България!“

Празнична програма по случай Деня на Съединението изнесоха възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие с художествени ръководители Анета Петкова и Христина Стоянова.

Младите певчески таланти Елена Митова, Йоана Лиловска и Елизабет Виталиева изпълниха „Песен за Мездра” (по текст на Иван Беловски, музика и аранжимент - Красимир Гюлмезов), „Молитва за България” и „Българийо, обичам те безкрайно”, а мажоретният състав направи дефиле с „Празничен марш“.

С честването на Деня на Съединението беше поставено началото на празничната програма на Община Мездра, посветена на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град - юбилей, който бе бъде отбелязан с поредица от културни и спорни събития през периода 6-22 септември.


1
2
3
4
5


2020-09-06 16:38:48