Кметът на Криводол Христо Доков: Трябва да загърбим конфронтацията и да бъдем толерантни един към друг

Кметът на Криводол Христо Доков: Трябва да загърбим конфронтацията и да бъдем толерантни един към друг

Христо Доков е кмет на Община Криводол първи мандат. Има голям опит в частния бизнес, бил е и общински съветник. Първото си интервю дава за сайта ни няколко дни преди Денят на Криводол - 29 август. 


Г-н Доков, наскоро спечелихте делото за бюджета на общината за 2020 г. и се очаква съветниците да го прегласуват. Смятате ли това за успех?

Решението може да бъде обжалвано, но се надявам, че ще сложим край на конфронтацията в интерес на всички жители на общината, от които сме избрани да работим. Ако обжалват ще бъде жалко, защото нямат основание. Вече започнахме разговори с отделни съветници. Надявам се да бъде приет предложения от мен бюджет в началото на годината, който изразява моето виждане за приоритетите за годината. Добри резултати дадоха и мерките за финансова стабилизация. Наложихме икономии във всички сфери- горива, телефони, консумативи. Като първа крачка бяхме извадени от негативния списък на Министерството на финансите на закъсалите общини. Това ни дава шанс.

Открай време един от най-големите проблеми на общината е сметосъбирането и сметоизвозването. Има ли подобрение в тази сфера?

Искам да ви обясня реалната ситуация. Според финансирането на тази дейност по бюджета трябва да се извозва боклукът два пъти месечно, а се прави осем пъти за града и три-четири пъти за селата по сигнал на кметовете. Това показва и статистиката от регионалното депо в Монтана- предали сме 116 тона отпадъци повече от 2019 г. По разчет са ни необходими 220 хиляди лева, а при събираемост от 70 % ще разполагаме със 160 хил. лв. А са ни необходими двойно повече. Освен това дължим 340 000 лв. към депото в Монтана от предни години, които трябва да погасяваме. Затова в края на годината смятам да направя обществено допитване за услугите и за таксите по тях и да стигнем до консенсус с гражданите. Ако искаме да ни е чисто и приятно, ще трябва да ги увеличим, но и да се заплащат от всички. Затова бях предложил в бюджета да се закупи още един сметоизвозващ камион втора употреба, защото само за части на единия, който се чупи сме изплатили досега 8300 лв.

По отношение на косенето на зелените площи също бях предложил да се закупи бус, което съветниците не приеха. С него бригада, оборудване с резачки и тримери щеше да бъде в помощ в онези села, където няма работници, а има големи площи за чистене и косене. Надявам се след приемане на бюджета това да стане.

По какви проекти работи община Криводол през тази година?

Един от най-важните, който ще промени облика на общинския център, е този за ремонт на площада пред административната сграда. Предвижда се нова вертикална планировка, зеленина, пейки, кошчета, ново осветление и система за напояване.

Започна и асфалтирането по ПМС 218/7.08.2018 г. То е в размер на 800 хиляди лева, но 700 хиляди лв. от тях бяха използвани за други дейности. Наложи се да ги възстановим и затова чак сега започваме влагането им. С тях ще бъдат направени по две улици в Голямо Бабино и Пудрия, в Криводол в четвърти район и за гробищния парк, която е в много лошо състояние. Ще се ремонтира и главната улица в Баурене от новия асфалт до центъра. Все още имаме колебание дали в Градешница да не ремонтираме пътя на изхода на селото в посока Громшин.

Вече е избран изпълнител и на дейностите по ремонтиране на тротоари в Криводол по ПМС от 2019 г., което е на стойност 1 млн. лв. Очаква се там където има плочки, да бъдат подменени, а останалите участъци- с асфалтова настилка, за да може гражданите да се придвижват нормално.

Спечелихме и проект за компостиране на зелени отпадъци за 385 хил. лв. Целта е изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците. Ще поставим обществени компостери във всички населени места, поради наличието на големи по площ обществени зелени площи, при поддръжката на които се генерират биоразградими отпадъци. Очаква се доставка на общо 17 компостера  – 3 бр. в гр. Криводол и по един във всяко село. За всеки от обществените компостери ще бъде закупен комплект инструменти и необходимите уреди за ползването им. Ще се вземат и косачки, дробилки, бъркалки, сита и др. Предвижда се доставка на компостери и на 110 домакинства, които са заявили такова желание, след проведено проучване от местната администрация. С оползотворяване на зеления отпадък ще бъдат ангажирани и училищата и детските градини в общината. За целта с компостери ще се сдобият 6 образователни институции, като дейността ще има освен екологична и образователна цел за децата. Срокът на изпълнение на проекта, спечелен от Община Криводол е 18 месеца.

С голямо закъснение започва и проектът по ПРСР за ремонт на улици. Наложи се заради отказ да се гласува запис на заповед от ОбС да стартираме отначало процедурата за избор на изпълнител, за да не бъдем санкционирани.

Подехте добра инициатива за почистване на местността Томин мост, както и на участък в Ракево. Ще продължите ли и с манастира при Мътница?

Да. Всички забележителности и паметници трябва да бъдат поддържани. Лошо е, че са занемарени. Както в случая с Томин мост, където инициативата беше на съветници от БСП, ще разчитам и на фирми и граждани, които да се включат в такива инициативи, защото общината няма средства за много неща. Нямаме и техника, затова в бюджета съм предложим да закупим втора употреба багер, самосвал, бобкат.

Как се развива спортът в общината?

Преценихме, че е по-добре футболът да е на аматьорски начала, но да играят повече местни момчета. Възстановихме стадиона в Галатин, смятаме Пудрия и Краводер също да направят отбор. Подкрепяме и всички инициативи за децата в общината, защото ако нямаме средства за тях, то тогава защо въобще сме тук. Ще подкрепим раликроса, но с по-малка сума. На 5 и 6 септември ще бъдем домакини на втория кръг на шампионата и се надявам на успех на АСК Старт М и местните пилоти.

Каква е програмата ви за панаира и деня на Криводол?

Заради сложната обстановка и пандемията решихме да няма много масови мероприятия. Ще има концерт на Силвия и Теди Кацарови на 28 август от 20 ч. на нашия стадион и театралната постановка „Котка на покрива“ на 31 август от 20.00 ч. в салона на читалище „Н.Й.Вапцаров“- Криводол.

Какво ще пожелаете на жителите и гостите на Криводол за празника?

На първо място здраве, вяра и оптимизъм и въпреки всичко, да бъдем толерантни един към друг и да си помагаме. Това най-много ни трябва не само на криводолчани, но и на всички жители на Северозападна България.

 

Интервю на Иво ЙОРДАНОВ
2020-08-29 09:45:47