»лийчо Ћачовски: ѕосрещаме панаира с ремонтирана градина, улици и нова сцена

»лийчо Ћачовски: ѕосрещаме панаира с ремонтирана градина, улици и нова сцена

“радиционните панаирни дни стартират в  нежа. ¬ъпреки изпитанието- COVID 19, от общината, начело с кмета »лийчо Ћачовски са подготвили богата спортно-културна програма за празника. «а изпитанието да си кмет по време на пандеми€ в страната и за новостите в общината разговар€ме с »лийчо Ћачовски.

 

√-н Ћачовски, какво е да сте кмет по време на пандеми€ и спазват ли хората мерките?

 

  • ƒобре се справ€ме. ’ората са дисциплинирани, навс€къде в обществените сгради и кметства сме осигурили маски и дезинфектанти. ∆ивотът продължава и се радваме, че н€маме нови случай на коронавирус, хората се поуспокоиха и гледаме напред. ѕодготвихме добре и болницата в града, където бе разкрито специализирано отделение, в което да се приемат и лекуват пациенти с COVID 19. —редствата за него събрахме от дарени€ на местни фирми и граждани, буквално в рамките на 3 дни. — тези средства осигурихме нужната апаратура за отделението.  апацитетът му е от 10 легна, но се над€вам да не ни се наложи да го ползваме.

–адостното е, че гражданите, въпреки пандеми€та си плащат редовно данъците и събираемостта е дори по-гол€ма в сравнение с миналата година. јдминистраци€та работи нормално и това, че културни събити€ б€ха отменени, дори ни помогна да остане общината в стабилно финансово отношение, защото всичко струва пари. —пестените средства инвестираме, например тези предвидени за събора и фестивала в Ѕреница, след решение на общински€ съвет отидоха в кметството на селото, за изразходване по целесъобразност и използване за други цели в селото.

ѕредпазни маски започна да шие с по€вата на коронавируса общинското социално предпри€тие в града, сега намал€ ли тази работа?

  • ¬ключихме се с шиене на маски, когато беше най-гол€мото им търсене. — т€хната продажба приходите на предпри€тието стигнаха около 100 000 лв. ѕри приемането на бюджета разходите му б€ха около 75 000 лв. като към приходната част б€хме заложили 10 000 лв., защото не б€хме на€сно как ще потръгнат нещата. Ўиенето на маски се отрази много добре на приходната част. ¬ момента там се шие спално бельо за големи търговци, както и стартира производство на направени от плат къщички за малки породи кучета. ўанд за продажба на спално бельо, протектори за матраци, олекотени завивки и къщички ще има и по време на панаира ни.  ъм момента сме на печалба от шивашкото предпри€тие и тези неочаквани приходи ще отидат за инвестици€ в нещо за града. — такива непредвидени средства направихме откритата сцена в  нежа.

 ак се развива земеделието и помогнаха ли молебените за дъжд, които се направиха в  нежа?

  • —лед молебена за дъжд завал€. ƒобивите не са такива, каквито се очакваше да бъдат. “е са около 400-450 килограма от декар пшеница. ѕри слънчогледа и царевицата също н€ма да е най-добри€т добив, но фона на обстановката в други региони на Ѕългари€ местните земеделци са добре.

 

  акви по-важни проекти се реализират в момента?

 

  • ѕреди дни приключи обнов€ването на детска градина „«вездица“, ќткрихме € офоциално с мннистър “анева, сега се чакат нужните разрешени€, за да отвори. ѕриключва и санирането на градината в село Ѕреница. «апочнахме ц€лостен ремонт и на централни€ площад за близо 800 000 лв. “ой ще е с немски павета в три пастелни цв€та, за да има една нова и красива визи€. ўе има обособени кътове за отдих, ще се засед€т нискораст€щи дръвчета.  ашпи с цвет€ и скрита поливна система ще бъдат монтирани още. »зпълнител на дейностите е „–айкомерс“. —рокът за изпълнение е една година. ”сп€хме и да ремонтираме много улици, общо 46 от както съм кмет, но предстои и още много работа. — години не е правено нищо, хората вид€ха, че се случват нещата и почнаха да искат и т€хната улица да бъде направена.

 

 ак се развива спортни€т и културни€т живот в общината?

 

  • Ќещата върв€т добре. ѕо отношение на спорта б€ха стопирали дейността си клубовете, заради епидемичната обстановка, но сега всичко поетапно тръгва по същи€ ред. „италището работи активно, особено с деца сега в летните дни, прав€т се тематични работилници с т€х. ѕрофесионалисти от различни области работ€т с малчуганите.

 

ћного кметове отмениха панаирите които прав€т, не беше ли по-лесно и за вас да не се провеждат?

 

  • Ќаложи се да съкратим музикалната програма и да е само в един ден. “ова се случва и с оглед на ремонта на площада, който правим. ќстаналите традиционни събити€, част от панаира, обаче си продължават. Ќе сме мислили да не правим панаир, освен това имаме и тази прекрасна нова сцена в парк „јхтирка“, като това ще е и нейното своеобразно откриване. ќбмисл€ме даже догодина със собствени средства да обновим този парк, който всъщност и носи името на едноименната община в ”крайна, с ко€то сме побратимени от много години. “е пък имат читалище, чието име е  нежа.

 акво ще пожелаете на жителите на община  нежа по повод панаира?

  • Ќа жителите на община  нежа искам да пожела да бъдат здрави, да имат при€тни моменти и да си изкарат весело на панаира.

»нтервю на —илви€ —»ћ≈ќЌќ¬ј
2020-08-28 09:53:42