Пътят „От перото до печатниците“ показва оряховска изложба

Пътят „От перото до печатниците“ показва оряховска изложба

Изложбата „От перото до печатниците- Оряховски калейдоскоп“ ще бъде открита тази вечер от 18.30 часа в Исторически музей-Оряхово. Повече за нея ни разказва директорът на културната институция д-р Евгения Найденова.

„Изложбата показва старинните средства за пресъздаване на словото, тези които помагат мисълта да придобие своя материален вид. Посетителите ще могат да видят различни модели пишещи машини и мастилници. Много ценен експонат за нас е мастилницата на някогашния ни околийски началник Михаил Братанов. Тя ни е предоставена от Веска Братанова. Голяма част от старинните пишещи машини са ни дарени от бившата директорка на ОББ-Оряхово. Те са част от архива на банката и явно са били наследени от финансовите институции в миналото. Изложбата ще разкаже и за печатниците и книжарниците в Оряхово от началото на века, до края на 40-те години. Особен акцент са и двете печатници-книжарници на Иван Томов и фамилията Йоцеви. Те основно развиват своята печатарска дейност в Оряхово и са спомогнали за разпространението на словото, на книгите, за печатането на местните вестници“, уточни директорът на музея. В изложбата са показани и различни мастилници от 19 и началото на 20 век, предимно изработени от месинг. Използвани са от адвокати, от чиновници в различни фирми и предприятия в миналото.

От съвремието са показани няколко пишещи машини, които навлизат в 60-те години. Тяхното производство започва в Пловдив, а показаните в изложбата са свързани с работата на местни дейци.

Специално място е отредено за пишеща машина модела „Хеброс 1300 ф“, собственост на краеведа Йордан Станев, като в музея разполагат и с негови ценни проучвания и документи, дарени от съпругата му. За дейността на читалищните дейци в годините напомня още една пишеща машина от същия вид. На нея са се изготвяли програмите, сценариите и изобщо всичко, свързано с читалищната дейност в града. Изложбата ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на Оряхово в музея до края на септември.

 


сн.1
сн.2


2020-08-21 15:31:27