За храмов празник се подготвят в Черепишкия манастир

За храмов празник се подготвят в Черепишкия манастир

На 15 август Българската православна църква чества един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица. На този ден е храмовият празник на единствения действащ манастир на територията на община Мездра - Черепишкия манастир „Успение Богородично“.

Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер от 17:00 архиерейска вечерня с последованието „Опело на Пресвета Богородица“ в съборния манастирски храм, която ще бъде възглавена от  Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.  

Утре от 8:30 часа е началото на архиерейската света литургия, която ще бъде отслужена от Врачанския митрополит Григорий в съслужие с игумена на манастира - Негово Високопреподобие архимандрит Йоаникий, и със свещеници от епархията.

Празничното богослужение ще завърши с многолетствие и водосвет за здраве.

По традиция по случай храмовия празник на монашеската обител на гостите на манастира ще бъде раздадена овнешка курбан чорба.

В навечерието на Успение Богородично миряни от съседните села Зверино и Игнатица, членове на Пенсионерски клуб „Златица“ - Зверино и служители на Общинско предприятие „Чистота“ – Мездра придадоха приветлив вид на манастирския комплекс като окосиха зелените площи и премахнаха избуялата растителност около подстъпите към светата обител.

Снимки: Борис Кръстев, Павел Петров  

 
2020-08-14 11:47:29