Мащабен вело и винофестивал се проведе в Белоградчик

Мащабен вело и винофестивал се проведе в Белоградчик

В първия уикенд на месец август в Белоградчик се проведе фестивал в рамките на проект "Вино и Колело" CB007.2.13.055, финансиран по програма ИПА ТГС България - Сърбия.

Целта на събитието е любителите на спорта и велотуризма да се докоснат до неповторимите дадености на природата на Белоградчик, съчетана с дегустацията на избрани вина на местни български и сръбски винари. Винарските изби „Новоселска гъмза” - с. Ново село, „Магура” - с. Рабиша, „Боровица” от едноименното село, „Бонония естейт” - гр. Видин и изби от района на град Неготин – Р. Сърбия, бяха подготвили вина за участниците. Туристическия поход с над 100 участници на възраст над осемнадесет години стартира в съботната сутрин с настроение и спортен дух.  Велосипедистите имаха възможността да достигнат до определените в маршрута десет точки, в зависимост от самопреценката на възможностите си - с водач или самостоятелно, ползвайки специална карта. Преодолявайки трудностите в горещото време и неравния терен, достигайки за първи път до автентични, закътани места – паметника до крепостта, местностите „Панаирището“, „Чачин камък“, „Светилище Маркашница”, „Пещера Лепеница”, „Боров камък”, ”Червената църква”, „Звездна карта”, „Еркюприя” и „Збегове”, участниците имаха осигурена възможност да изпитат удоволствието от дегустацията на местните вина в приятелски и партньорски кръг.  Следва подпечатване с „печат на мястото от маршрута” и продължаване до следващото място. Всеки сам избира началната точка на маршрута си.

Участникът Ирен Томчева сподели своето най-силно впечатление от нетрадиционния фестивал: „Милото отношение на хората в Белоградчик, всички с удоволствие ни показваха пътя до следващата точка от маршрута ни, с цел да ни помогнат и улеснят и да се придвижим по-бързо напред. Всичко тук ни хареса и ще се върнем задължително отново”.

Награждаването се състоя в следобедните часове на неделния ден на терасата на ресторант „Мислен камък”. Ефтим Стефанов – организатор, благодари на всички участници и на хората от екипа, спомогнали за реализацията на инициативата като подчерта, че това магично място - Белоградчик, има капацитета да посрещне много повече участници при организирането на следващия поход.

Наградени с грамоти бяха всички участници достигнали десетте точки от картата и взели печат от мястото.

Всеки от участвалите велосипедисти имаше възможност да закупи предпочитано вино, произведено в местна изба от трансграничния регион.


сн.1
сн.2
сн.3


2020-08-03 10:16:29