Ремонтират храма в Крушовица със спонсорството на АЕЦ “Козлодуй”

Ремонтират храма в Крушовица със спонсорството на АЕЦ “Козлодуй”

Основен ремонт ще бъде извършен на църквата „Света Троица” в мизийското село Крушовица. За строителните дейности АЕЦ „Козлодуй” е превела на Врачанската митрополия средства в размер на 40 хил. лв. Вече е подписан и договор с избрана от дарителя фирма, на която е преведена авансово сумата от 20 хил. лв.

”Общинският съвет в Мизия уважи моята докладна записка и полагащата ни се за капиталови разходи сума в размер на близо 25 хиляди лева, която  ще бъде използвана също за ремонтни дейности на храма. Тя ще ни е необходима за укрепване основите му и за направата на стоманобетонен пояс на оградата на църквата. Имаме уверението и на бизнесмена Николай Николов от село Правец, че ще финансира изцяло направата на църковната ограда”, заяви кметът  на Крушовица Илия Илиевски.

Очаква се до началото на есента ремонтът да бъде завършен и храмът да бъде преосветен. След това ще се търсят средства за реставриране на силно увредените от теча от купола стенописи. Иконите са прибрани отдавна в кметския кабинет и читалището на селото, за да бъдат съхранени от неблагоприятните условия, настъпили  със срутването на купола след некачествен ремонт.

Миналата година кметството получи  в дарение  няколко нови икони от вярващи люде, като се надява да посрещне преосвещаването на храма с още нови творби и църковна утвар.
2020-07-27 10:47:43