В Мездра почетоха годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

В Мездра почетоха годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски, въздигнат преди 5 години в центъра на града, в Мездра почетоха паметта на Апостола на свободата. Възпоменателната проява, организатор на която беше Община Мездра, беше посветена на 183-ата годишнина от рождението на безсмъртния идеолог и организатор на националноосвободителното движение през XIX век.

Сред дошлите да сведат глава пред святото дело на националния герой бяха кметът на общината Иван Аспарухов, служители в Общинската администрация, хора от различни поколения, включително деца.

Началото на тържеството постави д-р Искрен Красимиров, основател на проекта „НЕзабравимата България“, който рецитира стихотворението на своя баща Красимир Стефанов „Моят Левски“.

„За всички българи Васил Левски е непреходен еталон за човек и борец, олицетворение на националното ни достойнство и величавия народен дух, каза в словото си Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра.

По-сетне с едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на Апостола. Венци и цветя на признателност поднесоха представители на Община Мездра и родолюбиви граждани. 

Особена атмосфера на честването придаде почетният караул от двама гвардейци - художникът Евгени Кучков и режисьорът Искрен Красимиров, пременени в четнически униформи, който застана пред паметника на Васил Левски.

С поднасяне на венец довечера от 20:30 часа паметта на Апостола ще почетат и привържениците от гр. Мездра на 26-кратния шампион на България „Левски“ - София, а от 21:30 часа в Археологически комплекс „Калето“ почитатели на седмото изкуство ще имат възможност да гледат безплатно документално-игралния филм “Лъвский: Европеец в Българско”. 


1
2
3
4
5
6
7


2020-07-18 13:36:49