С българско знаме и хоро почетоха Вазов на Ком

С българско знаме и хоро берковчани почетоха Вазов на Ком

Въпреки, че масовото изкачване на Ком, организирано от община Берковица бе отменено, заради връщане на мерките с коронавируса, стотици хора достигнаха високия връх. Поводът бе 170 години от рождението на патриарха на българската литуратура, чийто живот е свързан с Берковица и красивия старопланински връх.

Млади и стари, семейства с деца от София, Враца, Бяла Слатина, Пазарджик, Ямбол, Монтана, Плевен и разбира се, Берковица преминаха по стъпките на Вазов до върха. Едни от първите, достигнали върха бяха туристическата група "Ангели" от Пазарджик. С развят национален трибагреник премина целия четиричасов маршрут Стойко от Берковица, заедно със семейството си. Той се качва тук за четвърти път и споделя, че няма да е за последно.

Невероятно настроение на обяд създадоха младите танцьори от фолклорен клуб "Танцувай за здраве"-Берковица, които изиграха няколко български хора сред зелената шир. Атракция за туристите бяха и мотористите от Godech Riders, който внимателно се спуснаха от 2000 метра.

Мнозина се снимаха пред паметната плоча с барелефа на Иван Вазов, направен върху берковски мрамор и поставиха цветя пред нея.

Всички, изкачили върха, написаха в паметния тефтер своите впечатления от красивата българска природа. Със сигурност незабравимо ще остане изкачването на най-малките- петгодишните близнаци Кристиян и Белла Петрови от Бяла Слатина и техният връстник Благой Богородов, Михаил Христозов и още десетки деца, които на Ком получиха от своите родители истински урок на обич към България.

Красивата планина посетиха и група полски туристи, които пристигнаха с джипове и си направиха бивак в подножието на върха.

Със сигурност Ком ще си остане един от най-приятните за изкачване върхове, които ще привлича хиляди българи и чужденци и в бъдеще.

Иво ЙОРДАНОВ
2020-07-11 19:37:54