‘ермерски€т пазар във ¬раца става традиционен, обеща кметът  аменов /—Ќ»ћ »/

‘ермерски€т пазар във ¬раца става традиционен обеща кмета  аменов /—Ќ»ћ »/ /—Ќ»ћ »/

≈кологични продукти на производители от страната са част от първи€ фермерски пазар във ¬раца


Ѕългарски производители от ц€лата страна представ€т своето био производство в първи€ самосто€телен фермерски пазар, който се провежда във ¬раца. —ъбитието бе открито от кмета  алин  аменов и заместник-министъра на земеделието – д-р Ћозана ¬асилева. —ред посетителите б€ха още народни€т представител  расен  ръстев, председател€т на ќб— д-р ¬ладимир ’ристов, общински съветници и ръководители на земеделски служби.

„“ова е първи€т самосто€телен фермерски пазар, който провеждаме в наши€ град. ¬ъв време на предизвикателства и интензивни промени, решихме да предоставим възможност на местните производители да реализират сво€та продукци€. ¬ следващите два дни тук могат да бъдат открити био продукти, които ги н€ма в големите хипермаркети. —ъбитието ще се превърне в традиционно за ¬раца и всеки първи уикенд от месеца ще сме домакин на пазар на българското производство. ¬€рвам, че с общи усили€, наши€т град ще е един от малкото с посто€нен фермерски пазар“ – каза кметът  аменов при откриването.

«аместник-министърът на земеделието д-р Ћозана ¬асилева приветства ќбщина ¬раца за инициативата и за€ви, че министерството ще подпомогне създаването на местни пазари, където да участват българските производители. ƒ-р ¬асилева допълни, че подобни инициативи са най-ефективни€ начин за презентиране на екологичните продукти и приветства иде€та на кмета  аменов за превръщането на пазара в традици€.

¬ първото издание на формата участват над 30 производители от ¬раца и различни градове на страната. Ќа изложението има - чипровски кори за баница, сезонни био плодове и зеленчуци, специална селекци€ на сиропи от бъз, червена боровинка и джинджифил, козе сирене, раки€ от €годи и вино от малини. ¬ рамките на двата дни на жителите и гостите ще бъде предложен богат асортимент от хлебни издели€-царевичен хл€б с орехи и подправки, зеленчуков хл€б, пълнозърнести питки, сушени плодове и манатарки, екстракт от охлюви, шипково масло, габровски пестил, вкусни пчелни продукти, пречистени масла, натурален шоколад, както и месни специалитети – бабек, суджук, луканка.

Ѕутиковите хранителни продукти и освежаващите натурални напитки ще бъдат изложени в шатри пред сградата на местната администраци€ до утре - 5 юли.

 
2020-07-04 17:49:24