Храмов празник честваха в Ребърково

Храмов празник честваха в Ребърково

Жители и гости на мездренското село Ребърково се събраха на Петровден  под купола на православния храм „Св. ап. Петър и Павел”, за да почетат храмовия празник на тамошната църква, чиито патрони са двамата най-близки Христови ученици и следовници. Молитва за здраве и водосвет отслужи отец Пламен Кръстев, енорийски свещеник на Брусен, Горна Кремена и Крета, който благослови миряните и ги поздрави с големия християнски празник.

Сред дошлите да се черкуват бяха доста именници - кметският наместник на селото Петър Петков, 13-годишната Полина Пешева - ученичка в ПМГ „Акад. Иван Ценов“ - Враца, и нейните сестрички Лидия (8 г.) и Саниа (6 г.), 72-годишната баба Павлина Милова и други.

След черковната служба беше раздаден традиционният курбан, приготвен от майсторите готвачи Антоанета Петкова, Елисавета Тодорова и Пенка Исаева.

Ребърковският храм „Св. ап. Петър и Павел” е построен пред повече от един век. В двора на църквата се намират войнишкият паметник, въздигнат през същата година в памет на 4-ма ребърковчани, загинали в Балканските войни.

 
2020-06-29 14:54:18