Връчиха наградите в конкурса за разказ „Дядо Йоцо гледа“

Връчиха наградите в конкурса за „Дядо Йоцо“

На специална церемония на 27 юни в комплекс „Дядо Йоцо гледа“ край Очин дол бяха връчени наградите във възродения конкурс за разказ. Събитието уважи лично председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, който връчи на кмета на община Мездра Иван Аспарухов почетния знак на организацията и специална грамота за подкрепа на българската литература. Организаторите отличиха със специална грамота и дългогодишния културен деец и сега председател на читалище „Просвета“ Валентин Вълчев.

57 автори от цялата страна се включиха в IX Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ на тема: „Любовта към България и преклонението пред нейните красоти”.

Председателят на журито Трендафил Василев обяви класирането на журито, в което участваха още литературният критик Благовеста Касабова и писателят Цветко Стеев. От 57 участвали творби, през тази година първа награда не се присъжда. С втора бяха отличени Валя Василева от София и Николинка Серафимова от Пловдив. Трета награда взе Дарина Цветкова от Зверино за разказа „Нишка живот“, а с поощрение си тръгнаха Калоян Захариев и Деница Димитрова и двамата от София.

„Радостно е да сме тук-в тази прекрасна местност и при въздействащия паметник, в навечерието на 170-ата годишнина на дядо Вазов за да връчим за 9-и път наградите от националния конкурс за разказ. Тази добра идея, с подкрепата на кмета Иван Аспарухов и собственика на комплекса Огнян Петров, с усилията и постоянството на много хора укрепна и се разви“, заяви председателят на СБП Боян Ангелов.

От своя страна Иван Аспарухов сподели, че има идеята конкурсът да бъде разширен и с рецитал на детски стихове в Черепиш, както и че всички места, свързани  с Вазов и неговите герои ще намерят своето развитие, подобно на комплекс „Дядо Йоцо гледа“.

    
2020-06-28 08:29:44