ВЕЦ работи безотказно 85 години

ВЕЦ работи безотказно 85 години

ВЕЦ Брусен работи вече 85 години и въпреки ниските изкупни цени на енергията, ще оцелее, защото е символ на предприемаческия гений на големия индустриалец Тодор Балабанов, признава собственикът Веселин Цолов /Кардаша/. Затова и специална паметна плоча напомня за Лиляна Александрова-Дорст, която успя да си върне ВЕЦ-а след края на социализма.

„Строителството на ВЕЦ Брусен е започнато през 1935 г. от Тодор Балабанов. На вадата, която е с дължина 250 м., са работили до 3000 човека от съседните села. Построена е за една година, като идеята е била да захранва с ток спиртната му фабрика в Мездра. Зидарията е толкова добра, че не е мръднала и до днес”, разказва историята собственикът на ВЕЦ-а Веселин Цолов.

През 2001 г. на бившия ВЕЦ „Роза” е направена рехабилитация на турбините и пълна автоматизация на първична и вторична комутация. Въпреки това Веселин Цолов не спира да облагородява мястото. Монтирана е нова автоматична система за почистване на решетката по европейски стандарт. Битовата сграда на централата се е превърнала в луксозна къща за отмора с просторни спални, трапезария с камина, кухня, санитарни възли и панорамна тераса с красива гледка към скалите и река Искър.


1


2020-06-21 11:06:03