Рогозен ще празнува събора си

Рогозен ще празнува събора си

Пламен Кюковски е роден в Рогозен. Завършил е Техникума по корабостроене в Русе и Военното училище във Велико Търново. Достига в армията до чин полковник, работил е в дирекция „Сигурност“ на Столична община. Печели на първи тур местните избори в селото на 27.10.2019 г.

 

„Харесвам родното си село и нашия край. Затова се върнах. Въпреки, че от богат той стана беден и са доста отчайващи руините на важните постройки, които даваха прехрана на стотици хора, като Свинекомплекса”, споделя кметът Кюковски. Сега в Рогозен живеят около 1000 човека, като 3 са родените деца, сред които двойка близнаци. Дълговеки са жителите на Рогозен, като десетина са над 90 години, а баба Младенка скоро ще стане на 100 години. Населението на Рогозен вече е интернационално. В него къщи са закупили белгийци и англичани. Някои от тях имат идеи за бизнес и предстои да го развият.

Според кмета Кюковски важно е в навечерието на 35 години от намирането на Рогозенското съкровище да се отдаде дължимото на откривателите му, защото то е уникално културно богатство за Враца, България и света. Редно е да отвори врати посетителският център, да се ремонтира улицата и се сложи паметна плоча на къщата на баба Надка, за да напомня за откриването му.

Кметът има идея сградата на затвореното училище да се превърне в кризисен център за настаняване при бедствия, за което ще търси подкрепа от общината, областта и атомната централа. Той търси възможност и за поставяне на банкомат, тъй като 15 лв. струва удоволствието на местните да изтеглят пари от картите си.

И през тази година предстои асфалтирането на 3 улици- „9 септември“, „Патриарх Евтимий“ и „Л.Каравелов“, а кметът ще настоява и за 200 м от улица „Иван Вазов“, така че около центъра да има навсякъде асфалтови улици. Предстои и обновяването на детската площадка в парка на Рогозен.

Наскоро е починал дългогодишният личен лекар в селото д-р Дойчинов, но жителите му са благодарни, че практиката е била поета от д-р Цигаровски, за да има здравно обслужване за рогозяни.

На големия площад вече има различни атракциони, на които се радват най-малките. На 20 и 21юни ще има оркестър, който вечерните часове да повесели хората. „Искам да пожелая на всички да са живи и здрави и да знаят, че това, което искаме да направим нас чака и трябва заедно да се захванем и тогава ще се справим“, признава кметът Пламен Кюковски.

Иво ЙОРДАНОВ
2020-06-20 08:09:23