Ученици подредиха изложба в АК „Калето“

Ученици подредиха изложба в АК „Калето“

Ученици от Професионална гимназия „Алеко Константинов“ - Мездра подредиха в Археологически комплекс „Калето“ изложба на накити, кошници, панери, шапки, подложки за топли съдове и рамки на картини с флорални мотиви. Те са изработени от рециклирана хартия и глина като част от дейностите по проект “Заедно в делници и празници“, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Под ръководството на Светла Караджилска и Лора Кръстарска, в „Арт ателие“-то за изработване на накити учениците сътвориха цветни колиета, като обичаен елемент от облеклото. Те са ръчно изработени от глина, след което, отново на ръка, са изписани и украсени. Използвани са характерни пъстри мотиви - цветя, шарени розети и др.

Заниманията по кошничарство включват изработване на кошници, панери, шапки, подложки за топли съдове, рамки за картини. Основният материал, които се ползва, е рециклирана хартия. Боядисването и декорирането вече са въпрос на фантазия, която е важно да бъде развивана у подрастващите.
2020-06-18 10:00:22