Търсят 1 милион лева за ремонт на язовир

Търсят 1 милион лева за ремонт на язовир

Помощ от държавата търсят от Община Хайредин, за да бъде довършен ремонтът на стената на язовир „Бързина“. Депозирано е искане до министерски съвет и премиера Бойко Борисов. По първоначални данни ще е нужна сума в размер на около 1 милион лева , съобщи за „Северозапад днес“ Габриела Милчева, директор дирекция в Община Хайредин.

Междувременно информация за състоянието на водоемите даде областният управител на Враца Малина Николова.

„Всички водоеми в Област Враца са под контрол. Следят се нивата им, за да не се стига до рискови за населението ситуации. Единствено притеснения имаме за прокопаната стена на язовир „Бързина“, но в него няма вода. Не е ясно и чия е собствеността над водоема“, уточни Малина Николова.

 „Нямаме проблеми и притеснения, свързани с язовир Бързина“, коментират от Община Хайредин.

„Една от стените му е прокопана, за да бъде обезопасена. Предприемат се нужните геоложки изследвания. Стопанисването също е изяснено, водоемът  е предаден на предприятието за стопанисване на язовирите“, допълват от местната администрация в Община Хайредин.

Припомняме, че за ремонт на язовири в Община Хайредин бяха отпуснати средства в размер на 3 милиона лева през 2018 г.  Парите бяха използвани за покриване на неотложни възстановителни дейности. Тогава средствата приоритетно отидоха за ремонт на язовир „Рогозен 1“ и частично за „Бързина“.

Силвия СИМЕОНОВА
2020-06-17 09:19:58