Жители и гости на Оселна честваха храмовия празник на църквата „Св. Дух“

Жители и гости на Оселна честваха храмовия празник на църквата „Св. Дух“

Десетки жители и гости на Оселна почетоха храмовия празник на най-стария православен храм във Врачанска епархия, чийто покровител е Свети Дух, съграден през периода 1936-1946 г. и изографисан през 1947 г. от дебърския художник живописец Илия Пефев (1899-1988 г.).

Сред тях бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов, народният представител от коалиция „Обединени патриоти“ Красимир Богданов (ВМРО), директорът на Териториално поделение на НОИ - Враца Иван Грозданов, кметовете на Оселна и на Зверино Росен Николов и Стоян Петров, общински съветници.

По случай големия християнски празник литургия и водосвет за телесно здраве и душевно спасение на вярващите отслужи отец Васил Николов, енорийски свещеник на Типченица и Люти дол.

„Нека Божието благословение да е с всички вас, благослови миряните Негово Благоговейнство. И нека в най-скоро време този свят храм получи нужното, за да бъде обновен. Амин.“

Кметът на Мездра също честити празника на оселчани, като им пожела да са задружни, да се уважават и, с Божията помощ, да завършат ремонта на своята църква, който продължава повече от едно десетилетие.

По-сетне отец Васил освети курбана, осигурен с волни пожертвования от жителите на балканджийското селище и приготвен от майстора готвач Красимира Стоянова, след което всички седнаха на обща трапеза в черковния двор.

Поради извънредната епидемична обстановка, тази година за пръв път няма да се състои традиционният Ден на Оселна, който се отбелязва ежегодно от 1988 г. насам. Първоначално той е честван на 24 май, а впоследствие е установен в съботата след Св. Дух, когато е храмовият празник на местната църква.


1
2
3


2020-06-08 20:46:57