Повече от 70 родолюбци почетоха паметта на най-младия Ботев четник Алаксандър Чендов

Повече от 70 родолюбци почетоха паметта на най-младия Ботев четник Алаксандър Чендов

Въпреки променливото време, повече от 70 родолюбиви българи от Игнатица, Осеновлаг, Зверино, Мездра, Своге, Нови Искър и София се събраха на Черешова задушница в местността „Людска поляна” в Ржана планина, за да почетат паметта на най-младия Ботев четник - Александър х. Димитров Чендов (1860-1876). Той загива за Свободата на Отечеството през бунтовната пролет на 1876-та едва на 16-годишна възраст.

По повод 144-ата годишнина от гибелта на „Комитчето”, както е останал в народната памет Александър Чендов, участниците в поклонението, сред които имаше и доста деца, запалиха по свещичка и поднесоха цветя пред неговия паметник.

Топли думи за родения в сливенското село Аладаглий (дн. с. Гергевец) комита сподели 80-годишната Иванка Войнова, по чиято инициатива на 4 юни 2010 г. недалече от лобното му място в м. „Зелени камък“ е поставена паметна плоча. „Живи и здрави да сте всички, които сте дошли!, поздрави присъстващите Войнова. Дано и занапред да се събираме тук, понеже така би трябвало да бъде - да почитаме това момче. Защото ако не са били такива луди глави като него, сега ние щяхме да сме с фереджета!“

Тя изказа специални благодарности на Мирослав Стоянов, Пламен Коцев и Пенчо Виденов, възстановили водопровода до м. „Людска поляна“.

„Уважавайте традициите, уважавайте празниците и най-важното - уважавайте се като хора!“, пожела на поклонниците фотолетописецът на Дефилето Борис Кръстев, почетен гражданин на община Мездра.  

Възпоменателната проява, която се провежда за единайсети пореден път, уважи кметът на село Игнатица Иво Костов.

Догодина, когато се навършват 145 г. от гибелта на Александър Чендов, Кметство Игнатица и Кметство Осеновлаг възнамеряват да организират поход по неговите стъпки с участието на ученици от района на Искърското дефиле. Тогава ще бъде осветена паметната плоча на Ботевия четник в м. „Людска поляна“, дарена миналата година от признателни потомци и от Кметство Гергевец. Освен името на Комитчето, върху нея са изписани имената на неговите родители Димитър и Елисавета Чендови-Аладаглиеви, и на шестимата му братя и сестри Петър, Стефан, Тодорица, Спас, Захария и Господин. Предвижда се и тържествен ритуал по отдаване на военни почести, изпълнен от членове на Национално дружество „Традиция“.

Мирослав Гетов


1
2
3
4
5


2020-06-07 12:23:30