Фършанги разтърси Бърдарски геран

Фършанги разтърси Бардарски геран

За трета поредна година карнавалният фестивал „Фършанги” разтресе Бърдарски геран, изпълвайки зазименото сгушено селце с музика, смях, танци и безгранично веселие.

Читалище „Съединение-1923” възстанови карнавала преди шест години, като започна с едва около петнадесет ентусиасти от танцовия състав. Инициативата набираше скорост с годините и през 2011 г. „Фършанги” се превърна във фестивал, който събира банатски българи от близо и далеч, за да отпразнуват заедно последните дни преди началото на великденския пост. Организирани групи банатски българи от селата Гостиля и Асеново за пореден път се включиха към празника, а тази година имаше и представители от близките православни селища. За пръв път участва група от белослатинското село Търнава.

Начало на фестивала даде Светлана Караджова – кмет на Бърдарски геран, и само минути след това шествието се разстла по централните улици на селото. Добро настроение, смях и танци във вихъра на мелодиите, изпълнявани от духовата музика от Търнава, заразяваха многобройната любопитна публика, опитваща се да разгадае кой кого е. След обиколката, по време на която любезни домакини посрещаха пред домовете си нашите симпатични „мошуле” и ги гощаваха с вкусни изкушения и напитки, дружината се спря отново в двора на читалището за още няколко танца. През целия ден там бяха разположени щандове на занаятчии и майстори с разнообразни таланти и произведения – от месни деликатеси до дърворезба. След шествието дойде ред и на хумористичния концерт, който самодейците усърдно готвеха през последните месеци. В отопления салон на читалището местата не стигнаха, за да поберат многобройната публика. Тазгодишната програма определено се оказа по-различна, по-разчупена, по-нестандартна и определено се хареса на присъстващите. Наистина Фършанги 2013 се превърна в незабравим празничен ден, изпълнен с емоция и щастие, с усмивки и хора, хванати за ръце, не просто в един танц, а в традиция.
2013-06-25 09:26:27