Почетоха паметта на загиналите Ботеви четници в „Рашов дол“

Почетоха паметта на загиналите Ботеви четници в „Рашов дол“

Повече от 30 родолюбиви българи от Мездра, Враца, София, Лютиброд и други селища от района на Искърското дефиле се събраха на 3 юни в местността „Рашов дол“, за да почетат паметта на 12-те Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и на двете овчарчета Герго и Петко, загинали на това свято място на 21 май (ст. стил) 1876 г. в неравно сражение с турски аскер, черкези и башибозуци.

Сред тях бяха представители на Община Мездра и на кметство Лютиброд, хора на изкуството, граждани от близо и далеч. Най-малките поклонници бяха сестрите Андрея (3 г.) и Матея Нинови, придружавани от своя баща, баба и дядо.

Своята признателност към саможертвата на героите поклонниците засвидетелстваха с едноминутно мълчание и падане на колене. Журналистът и поет Красимир Стефанов изпълни своето пламенно стихотворение „Нашите светини“, което бе възнаградено със заслужени аплодисменти.

Възпоменателната проява завърши със скандирания „Да живее България!“, „Христо Ботев“ и „Ура!“, пушечни изстрели и групово изпълнение на „Тих бял Дунав“, които отекнаха в живописните скали на „Ритлите“ и отшумяха в дебрите на Врачанския Балкан.

Накрая всички се снимаха за спомен пред възстановената кошара на баба Мария Цоловска, в която през бунтовната пролет на 1876-та намират последен пристан 12-те мъченици за българската свобода. 


1


2020-06-03 15:54:57