Тържествена програма изнесоха в Лютиброд

Тържествена програма изнесоха в Лютиброд

С поетичен рецитал, поднасяне на венци и празнична заря на 2 юни в Лютиброд почетоха паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Възпоменателната проява събра на площада при моста на река Искър жители и гости на селото. Сред тях бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, заместник-кметът Нели Минева и ръководителят на отдел „Култура, спорт и туризъм“ Седефка Петкова.

Слово за безсмъртния подвиг на Ботевата чета произнесе кметският наместник на Лютиброд Иван Коцев. Дългогодишният библиотекар в местното читалище Виолета Илиева изпълни Вазовото стихотворение „Той не умира“, а основателят на проекта „НЕзабравимата България“ д-р Искрен Красимиров рецитира стихотворението „Рашов дол“, автор на което е неговият баща, журналистът Красимир Стефанов.

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха почит към хилядите знайни и незнайни герои, положили костите си пред олтара на Отечеството. Сред тях са и 30-на лютибродчани, загинали в Балканските войни 1912-1913 г., Първата световна война 1915-1918 г. и Втората световна война 1939-1945 г.

Възпоменателното честване завърши с впечатляваща заря, която озари небето над Врачанския Балкан.
2020-06-03 09:53:24