Отвориха забавачките в Бяла Слатина

Отвориха забавачките в Бяла Слатина

На 26 май забавачките в община Бяла Слатина отново отвориха врати. 16.69% от общия брой на децата в общината посетиха детска градина за първи път след отмяната на ограничителните мерки във връзка с епидемията от корона вирус. В детските градини и детската ясла няма да има ограничения в приемането на децата или пък график, по който малчуганите да посещават заниманията. Малчуганите тръгват на детска градина, без да се изискват от тях задължителните медицински бележки. От 7 до 8.45 часа е времето, в което родителите могат да оставят децата си в детските заведения.

Приемането и издаването на децата се извършва през отделни входове. На входа децата се посреща от медицинска сестра, която мери температурата на хлапетата и наблюдава за обезпокоителни симптоми. Ако медицинското лице се усъмни в здравето на някое дете, има право да го върне вкъщи до пълното му излекуване. Ако през деня дете прояви признаци на заболяването, тогава директорът на детската градина е длъжен да уведоми РЗИ и родителите. До пристигането на родителите детето трябва да бъде изолирано. Родителите на децата са длъжни да спазват дистанцията от метър и половина помежду си, докато изчакват детето им да влезе. Възрастните няма да имат достъп дори до коридора на детската градина и всичко това е за безопасността на децата. В детските градини хлапетата няма да носят маски, а персоналът е със защитни шлемове.Ограничени са контактите между групите. Децата от отделните групи няма да общуват помежду си, същото важи и за учителите на отделните групи. Физическа дистанция има и между персонала и родителите. Всички родителски срещи ще стават в социалните мрежи и дистанционно.

Четири пъти през деня ще се дезинфектират всички помещения в детската градина. Персоналът ще се грижи хлапетата да си мият редовно ръцете. Всички плюшени играчки са прибрани на този етап и децата ще играят само с пластмасовите, които подлежат на лесна дезинфекция. Децата няма да имат занятия, освен занимания по рисуване, апликиране и спорт.
2020-05-27 14:49:33