Утре отварят детските градини в Лом

Утре отварят детските градини в Лом

Детските градини и ясли на територията на община Лом ще подновят работа на 26 май 2020 г., съгласно заповед на кмета д-р Георги Гаврилов, при спазване на мерките и указанията на Министерството на здравеопазването и на Министерството на образованието.

Детските градини ще работят при строги противоепидемични мерки, според предписанията на здравните власти. Няма да се изисква медицинска бележка, но на входа на детската градина ще се мери температурата и всяко дете ще бъде проверено за симптоми. Родителите ще попълват декларация за информирано съгласие и за споделена отговорност относно мерките в детските градини и ясли. Също така те трябва да уведомяват персонала за здравословното състояние на детето и ако те самите имат симптоми.

Вътре в групите е невъзможно да има физическа дистанция, но ще се спазва такава между децата от отделните групи. Персоналът също ще спазва дистанция помежду си и ще бъде с предпазни маски.

Всички помещения в детските градини се дезинфекцират, тревните площи в дворовете са окосени и ще бъдат третирани срещу кърлежи.

Посещението на детска градина не е задължително и няма да бъде обвързано със семейните и социални помощи, обявиха министрите на образованието и науката и на здравеопазването Красимир Вълчев и Кирил Ананиев. Те отправиха апел към родителите при възможност децата да останат вкъщи, да не ги водят на ясла и градина, тъй като опасността от вируса не е отминала.

 
2020-05-25 10:55:30