Обновяват Археологически комплекс Калето

Обновяват Археологически комплекс Калето

Община Мездра предприе обновяване със собствени средства на най-голямата културно-историческа забележителност на територията на общината - Археологически комплекс „Калето“, която през последните години не се стопанисваше добре и се рушеше.

С работна сила и техника на Общинско предприятие „Чистота“ и с личното участие на служителите в комплекса, от няколко дни на туристическия обект текат усилени ремонтни дейности. Те включват полагане на хоросанова запечатка върху каменните зидове на античната и средновековна крепост, които в резултат на атмосферните влияния са в окаяно състояние, подмяна на изгнилите части на дървените парапети, които ограждат опознавателните посетителски маршрути, ремонт на покрива на обслужващата сграда, който тече, освежаване на парковата и на екскурзоводната зони.

Изцяло реновирано е изкуственото езеро, което е една от атракциите на комплекса. С нови експонати - автентични женски и мъжки народни носии и старинни вещи от бита, е обогатена колекцията на постоянната експозиционна зала „Ехо от миналото на българката“.

Предстои да бъдат подменени информационните табели, които са занемарени, и реконструиран требушетът - реплика на едноименната средновековна обсадна машина.

Само за една седмица, откакто отвори врати, след като в продължение на два месеца беше затворен поради въведеното извънредно положение в България, комплексът е посетен от повече от 100 туристи, информира неговият ръководител Нели Иванова.

Така, с напълно променена визия, Археологически комплекс „Калето“ се готви да посрещне своя 7-ми рожден ден, който ще чества на 1 юли.
2020-05-19 17:16:21