Отпразнуваха Деня на Мизия

Отпразнуваха Деня на Мизия

На поканата на общинското ръководство на 13 февруари се събраха стотици граждани на Мизия, за да отпразнуват 43-тата годишнина от обяваването му за град.На централния градски площад празникът започна с изпълнението на духовата музика “Vivo Монтана”, а отец Дилян Тенджерски направи водосвет за здравето и благоденствието на мизийци.

В словото си по повод деня на Мизия кметът на община Мизия д-р Виолин Крушовенски поздрави гражданите и припомни, че на 13 февруари 1970 г. бившето село Букьовци става град с древното име Мизия, което променя не само административно, икономически, социално и културно облика на селото, но и самочувствието на неговите жители. Той припомни, че празникът е повод да се отдаде заслуженото на всички онезидостойни и храбри мизийци, които не са пожалили труд, воля и ентусиазъм за изграждането на Мизия.

“И днес имаме пълното право да се гордеем с това, че през кратката си 43-годишна история като град запазихме будният и съзидателен дух на нашите предци, извървяхме пътя на съзиданието и всяка година добавяме по нещо ново, за да може някогашното село Букьовци да се превърне в един хубав и благоустроен град, в достойно място за живеене”, заяви д-р Крушовенски в словото си и очерта скорошния старт на европейските проекти за реконструкция на градския площад и централната алея и изграждането на информационно-туристически център в емблематичната стара сграда на общината.Той пожела на мизийци здраве и добруване, бодър дух, много лично щастие.

За присъстващите на празника пяха самодейците от дамската формация при читалище “Просвета-1915”. Под звуците на монтанската духова музика на площада се извиха хора, на които се хвана мало и голямо. За всички имаше почерпка с по чаша вино или топъл чай,а денят на Мизия завърши с празнична заря.

Галина ЙОЛКОВА




2013-03-28 10:11:27