120 години се играе театър в Търнава

120 години се играе театър в Търнава

С установени традиции сред самодейците от НЧ „Напредък-1898” с.Търнава е театралното изкуство. Началото е поставено преди 120 години с постановката „Многострадалната Геновева”. След това се играят актуални за времето си пиеси като „Под игото”, „Иванко”, „Големанов”, „Блокада”, „Любов необяснима”, „Изневяра”, „С жени шега не бива”. В по-ново време са поставени на сцена „Банални сцени” на Христо Калчев, „Черни очи за случайни срещи” на Стефан Цанев, „Четирите посоки на света” от Петър Анастасов, та да стигнат до наши дни с постановките „Боряна”, „Бойка”, „Снаха”, „Клуб „Щастие”, „Покана от Париж” от Панчо Панчев, „Женско царство”, „Държавните липи” и много други.

С творческа всеотдайност читалищните самодейци подготвят всяка своя пиеса. Затова не закъсняват и наградите през годините:

  • 1979- бронзов медал за театралния състав по време на Петия републикански фестивал на художествената самодейност
  • 1986- сребърен медал от Копривщица за обичаят „ Баене”
  • 2008- Диплом от театрален фестивал „ Звезден прах” гр. Кнежа, организиран от Българската асоциация за аматьорските театри БААТ
  • 2008- Диплом от Театрален фестивал на любителски театри на името на Кръстю Пишурка гр. Лом
  • Грамота от Съюза на народните читалища за най-ярко младежко присъствие в пиесата „ Покана от Париж” на Панчо Панчев и лична награда от автора.
  • Грамоти, поздравителни адреси, дипломи от различни участия в Търнава и населени места от региона.
  • 2019- златен медал от ФФ „ Фолклорен извор” за пресъздаването на обичая „ Спасовден”

До този момент почти всяка година самодейците от селото се представят с нова пиеса и предпочитат такива от български автори.  По различно време и в различни периоди тук, в местното читалище функционират три театрални колектива- от възрастни, младежи и деца. В последните години младежки колектив вече няма, но детският всяка година, през есента представя пред публика нещо ново, с което малките се занимават през дните на летните занимания. Възрастните в момента са в застой, защото извънредното положение го налага и очакват с нетърпение възобновяването на своите репетиции.

Читалищната сграда вече е ремонтирана, помещенията за репетиции готови, салонът обновен и всички очакват по-доброто време, когато ще се напълнят отново залите.


сн.1
сн.2
сн.3
сн.3
сн.6
сн.5
сн.6


2020-05-16 10:14:14