С разнообразни прояви в Мездра честваха празника на града - Гергьовден

С разнообразни прояви в Мездра честваха празника на града - Гергьовден

С разнообразни прояви, в условията на извънредно положение, в Мездра честваха за 19-а поредна година празника на града - Гергьовден. 6 май е обявен за Ден на Мездра през 1992 г. с решение на Общинския съвет, съобразно традицията до 9.IX.1944 г. На този ден е храмовият празник на енорийската църква „Св. Георги Победоносец“ и съборът на селището.

По повод тройния празник на градския площад „България“ се състоя ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на Европейския съюз. Съобразно въведените противоепидемични мерки, честването не беше огласено предварително сред гражданството, за да не се събират много хора на едно място.

Тържеството уважиха кметът Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, общински съветници, представители на Общинската администрация.

Особен колорит на честването придадоха трима гвардейци, пременени по идея на художника Евгени Кучков в автентични четнически униформи. В ролята на младите левенти се превъплътиха д-р Искрен Красимиров, преподавател в Нов български университет и основател на родолюбивия проект „НЕзабравимата България“, Лъчезар Димитров, оператор в БНТ, и Христо Кръстев, младши експерт в ОбА.

По-сетне присъстващите се отправиха към паметника на загиналите във войните от община Мездра, където в знак на признателност бяха положени венец и цветя.

„Пожелавам на жителите на общината преди всичко здраве, каза по повод празника на града кметът Иван Аспарухов. Нека небесният покровител на  Мездра Св. Георги, както и досега, да бди над нас, а ние да му се отблагодарим с доброта и съпричастност. Честит празник!“

По оригинален начин отбелязаха Деня на Мездра в Детска градина „Слънчице“. По случай празника на града деца, учители и родители се обърнаха с отворено писмо до кмета на общината, общинските съветници и всички граждани.

В писмото се казва: „Мили хора, неволно станахме герои от една приказка с неразбираемо за нас заглавие „COVID-19“. Тя даже не е цветна, а сива и скучна, защото ни затвори вкъщи за много дълго време.

С нетърпение чакаме 6 май, празника на Мездра, за да помолим небесния закрилник на нашия град - Св. Георги Победоносец, който бди над нас, да ни помогне:

  • да си върнем слънцето;
  • да погалим пролетните цветя;
  • да се срещнем с пеперудите;
  • да се съберем с приятелите и да полудуваме.

Не питайте къде? В нашата ДГ „Слънчице“, при любимите учители и приятели!

Сигурно ще бъде трудно, но ние сме търпеливи и ще останем вкъщи още малко време, но не безкрайно много…!!!

Искаме дните ни да са радостни, надеждите сбъднати, игрите волни, сърцата пълни с любов!“

В Деня на Мездра от двора на ДГ „Слънчице“ бяха пуснати 135 балона с имената на децата. Във всеки от тях имаше „послание, надежда и вяра, че скоро всичко ще свърши и ще преминем под божествения мост на дъгата, заедно с една-единствена молба: „Свети Георги, върни ни радостта на детството!”

По случай празника на града Поздравителен адрес до Община Мездра изпратиха от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

„Сега, когато в страната ни е обявено извънредно положение и всички сили и ресурси на местната власт, на централните институции и на множество хора са насочени към спасяване на живота и опазване здравето на хората, празникът загубва своята пъстрота, но добива нов смисъл, се казва в поздравителния адрес от НСОРБ.

Сега е време да осъзнаем ценността на моментите, които ни събират, защото в старанието си да се придържаме към правилата за изолация посилно осъзнаваме нуждата да бъдем заедно.

Сега е времето да бъдем щедри и добри. Да мислим по-често за близките си, да полагаме повече грижи за родителите си, да общуваме с децата си и да се вслушваме в гласа на разума.

С дълбоко чувство на благодарност се обръщаме към хората, които с чувство за отговорност продължават да изпълняват своите професионални задължения и към онези, които по силата на своята добра воля помагат на хората в нужда.

Нека бъдем разумни в тези трудни дни!

Днес всеки може да помогне някому. Това е усилието, което може да напълни дните ни със смисъл, надежда и празнично чувство.

Община Мездра организира и онлайн концерт под наслов: „Мездра, доброто предстои!“. В него се включиха безвъзмездно популярни изпълнители като Илия Луков, Светлин Миланов, Юри Крумов, Николай Славеев, Евелина Александрова, Светослав Стойчев, Студентска музикална формация „Жарава“ и Вокално-инструментална формация “Miki Group“, както и местните таланти Илона Иванова, Венцислав Кътов, Ангелина Стефанова, Вокална група „Wings”, Танцова формация “Keep It Real”, Детски танцов състав „Мездренче“ и Фолклорен танцов ансамбъл „Мездра“.

Празничният концерт „Мездра, доброто предстои!“ ще бъде излъчен тази вечер от 18:00 ч. по Телевизия „Враца“, както и от 20:00 ч. на официалната фейсбук страница на Община Мездра: https://www.facebook.com/mezdra/


1
2
3
4


2020-05-06 13:20:01