Мездренски домати станаха хит на пазара

Мездренски домати станаха хит на пазара

Модерен оранжериен комплекс за отглеждане на домати работи край Мездра. Негов собственик е Цветан Йорданов. Оранжерията е разположена на площ от 30 дка. На годишна база има възможност за добив на 40-50 тона домати от декар. До миналата година отглеждали и краставици, но тази решили да заложат само на доматите. Сортовете, които от близо месец вече дават реколта са 3. Това са червеният Дунара, розовият Манекро и популярният сред домакините Ръгби.

„Отглеждаме хубави и вкусни домати и по тази причина ни търсят редовни клиенти. Българският домат е с отлични качества и е по-предпочитан от хората. Цената му е малко по-висока спрямо вносният. Най-харесвани са розовите домати. При тях добивите са по-малки, но цената им държи добри нива. Като цел сме си поставили добив на домати от 30 тона от декар тази година. Търсене има, като само през вчерашния ден сме набрали около 8 тона домат. Стоката ни заминава предимно за продажба в София“, съобщава собственикът Цветан Йорданов.

Оранжерията е със специална хидропонна система, има и когенерационна мощност на газ, която осигурява топлинна енергия, за да може растенията да оцелеят и при -20 градуса отвън.

С отглеждането на доматите са заети около 25 човека, а проблем в сектора се очертава липсата на желаещи да работят.

„Имаме текучество, особено по време на летните горещини. Служителите ни са местни хора от близките  села. Който има желание да заповяда, но хората все по-често предпочитат да си почиват вместо да изкарват пари“, разказва управителят.

Цветан Йорданов се надява кризата с коронавируса да не ги достигне. Следи се здравословното състояние на работещите, както и всички използват лични предпазни средства. Въпреки пандемията, работата се увеличава, а младият управител е успял дори да повиши заплатите на работниците си.

„Потреблението в страната е в пъти по-голямо от това, което може да се произведе в оранжериите. Останали са 8-9 по-големи оранжерии, а малките се отказват. Дори 5 пъти да се повиши производството, пак няма да бъде задоволен пазарът. На ден в България доскоро влизаха десетки тирове с домат от чужбина, който подбиваше цените ни, но няма как да са с качеството, което ние предлагаме. Няма спор, че в съседните ни държави също отглеждат вкусни сортове домати, но те остават за вътрешния им пазар“, споделя собственикът на оранжерията в Мездра. „Този бизнес е сложен, печалбата е малка, но държавата при сегашната криза разбира, че може да спре вноса и трябва да имаме собствени храни, за да задоволим пазара. Необходими са сериозни мерки за подкрепа- както с европейски, така и с национални програми, за да се насърчат такива интензивни отрасли като зеленчуците и плодовете, които осигуряват заетост, а и преработка“, смята Цветан. И дава пример, как всяка година изникват нови предизвикателства, като например нуждата да закупи скъп дрон, за да напръска оранжерията, защото най-близкия хеликоптер, който можел да свърши тази дейност, бил в Добричко.

„Работим вече пета година. Сформирал съм екип. Непрекъснато се дооборудваме и автоматизираме. Подобряваме технологията и трупаме опит, за да сме по-ефективни и конкурентни. Надявам се българите да преоткрият качеството на родния вкус и да подкрепят българските фирми. Така ще се помогнем заедно и след кризата ще тръгнем напред“, завършва Цветан Йорданов.

 

Силвия СИМЕОНОВА


1
2


2020-05-03 12:17:13