86-годишен дядо дари пенсията си на болницата в Мездра

86-годишен дядо дари пенсията си на болницата в Мездра

86-годишният Веско Соколов Анев реши да дари на Многопрофилната болница за активно лечение в Мездра цялата си месечна пенсия в размер на 640 лева. Това е не само благороден жест, но и пример как един обикновен човек може да се лиши от личните си средства, за да помогне в това трудно време на нашите медици.

Веско Соколов (или Сокола, както е по-известен) е роден на 10 март 1934 г. в Мездра. Едва четиринайсетгодишен се хваща да чиракува в работилницата на Христо Станков за поправка на велосипеди. Бързо усвоява занаята и сам става прочут майстор в града и района.

Като войник е изпратен в армейската школа в Пловдив за ремонт на бойни самолети. Служи в авиобазата в село Габро̀вница, през което време получава множество награди.

След уволнението си отново работи в съдружие с Христо Станков, докато един ден основава собствена работилница. При образуването на ТПК „Динко Петров“ става майстор за ремонт на велосипеди и мотоциклети. Участва и в изграждането на циментовия завод в село Бели извор. По-късно няколко години е арматурист към Агрострой, където изработва специални калъпи за изливане на машинни детайли.

Пенсионира се през 1993 г., а от 2009 г. живее в Дома за стари хора в гр. Мездра.

На въпроса: Защо прави това дарение?, Веско Сокола отговори, без да се замисля:

- При сегашната пандемия и неимоверния труд на медиците, щеше да ми е съвестно да не го направя. Правя го в името на здравето и живота на хората!

Кирил Радовенски

 
2020-04-23 09:29:11