Модернизират възлов жп участък в Северозапада

Модернизират възлов жп участък в Северозапада

Цялостна модернизация ще бъде извършена на жп участъка Мездра – Медковец. Големият проект ще бъде реализиран от Държавното предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура”. За целта от дружеството вече са подали уведомление до министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Инвестиционното намерение пък е входирано в Община Враца. Общата дължина на трасето, което предстои да рехабилитирано е с големина от 85.568 км. Средствата, които ще се вложат в дейностите са осигурени по Механизъм за свързаност на Европа.

Изцяло подменени по трасето Мездра – Медковец ще бъдат част от конструкцията на железопътния път, подмяна на отводнителните съоръжения, смяна на стълбовете на контактната мрежа. Подновени ще бъдат и съоръженията за сигнализация и телекомуникация, категорични са от Железопътната компания.

Мащабен ще бъде и ремонтът на територията на самата гара в Мездра. От държавното предприятие предвиждат основен ремонт на пероните в гарата, както и изграждането на перон между 4 и 5 коловоз, който да стане приемно-отправен за пътническите влакове. Отделно от това от държавното предприятие ще изградят и нови гарови площадки в селата Власатица, Стубел и Безденица. По този начин ще се улесни пътникопотока, категорични са от столичното дружество.

На този етап от ДП „Национална компания железопътна инфраструктура” не уточняват кога ще бъде даден старт на същинските дейности и точно колко пари ще бъдат „налети” в модернизацията на жп трасето Мездра – Медковец.
2020-04-10 11:12:45