Красен Кръстев: Призовавам всички към дисциплина и отговорност, за да преборим по-бързо вируса

Красен Кръстев: Призовавам всички към дисциплина и отговорност, за да преборим по-бързо вируса

Г-н Кръстев, Вие сте депутат, родом от Бяла Слатина. Как се спазват наложените мерки в родния Ви град и населените места около него?

 -Намираме се в извънредно положение и хората в община Бяла Слатина, а пък и в областта, разбират това. Голяма част от тях се отнасят с необходимата отговорност, спазват указанията и са ограничили до минимум социалните си контакти. Хората проявяват нужната самодисциплина, бдителни са и осъзнават, че това е начина да опазят себе си и своите близки. Всичките усилия на кмета инж. Иво Цветков и общинската администрация също са насочени към изпълнението на наложените от Правителството мерки, с цел ограничаване разпространението на заразата и защита здравето и живота на всички жители на общината.

Извършва се ежедневна дезинфекция на контейнерите, кофите за боклук и на пространството около тях. Дезинфектират се и улици, тротоари, административни сгради и автобусни спирки. Достъпът до детските площадки е не само ограничен, но след дезинфекцията им, със сигнални ленти  се ограждат пързалки, люлки, катерушки и други съоръжения за игра, намиращи се в паркове, градинки и междублокови пространства.

Обхождал съм централната градска част и улиците на Бяла Слатина, за да видя дали и как се спазват противоепидемичните мерки в условията на разпространението на коронавирус. Благодаря на всички, че спазват правилата и призовавам да проявяваме необходимата отговорност и дисциплина. Включих се в инициираната от кмета кампания  „Помогни на приятел в нужда, дари топъл обяд", която цели финансовото осигуряване на топъл обяд на самотни и възрастни хора. Храната се приготвя от Общинско предприятие „Пазари и социални дейности“, като към момента се подсигурява храна на 175 лица.  В ход е и друга инициатива- за помощ на възрастните хора. Те могат да се обръщат за помощ към Община Бяла Слатина, като заявят закупуване на хранителни продукти и медикаменти всеки работен ден. Служители на Община Бяла Слатина и доброволци организират осъществяването на поръчките и доставката. В национален план, с всички мои колеги без изключение, подпомогнахме Министерство на здравеопазването.

 

Какви са Вашите наблюдения за функционирането на болницата в Бяла Слатина и инфекциозното отделение, към което се насочват пациенти със съмнения за коранавирус?

 

- Отделението функционира нормално, като са създадени условия за изолация на пациенти с коранавирус в отделен блок. До този момент през отделението са преминали 8 човека, като всички са с отрицателни проби. Подържа се 24-часово дежурство, с осигурен прием на пациенти. Налични са необходимите дезинфектанти и лични предпазни средства. Лекарите са подготвени, като им е предоставена и цялата необходима информация, свързана със световния опит. Отделението функционира нормално в условията на извънредно положение.

 

Държавата предприема ежедневни мерки, за да са по-малки загубите за бизнеса и хората, какво друго следва да се направи?

 

- Действително, държавата предприема ежедневни мерки, което е свързано с динамично променящата се ситуация. Правителството отделя 4,5 млрд. лв. за справяне с  икономическите последици от COVID-19. Над 1 млрд. лв. ще се отделят, за да се подкрепят фирми, които няма да съкратят служители, а държавата ще плати 60% от заплата на служителите. Към този момент до 30 юни 2020 г. са удължени редица срокове, сред които подаване на декларациите за облагане с корпоративни данъци; внасяне на дължимия корпоративен данък по годишната декларация; деклариране и внасяне на данъка върху разходите по ЗКПО; деклариране и внасяне на данъка върху приходите на бюджетните предприятия; подаване на годишния отчет за дейността. До 30 юни 2020 г. е удължен срокът за подаване на годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица. Спира и принудителното изпълнение по ДОПК по време на действие на извънредното положение, като за периода на спирането се начисляват лихви. По време на извънредното положение не се образуват изпълнителни дела от публичните изпълнители на НАП освен в особено важни случаи. И това са само част от мерките. Ежедневно се обсъжда какво може и трябва да бъде направено, за да се защитят хората и бизнесът да понесе възможно най-малко загуби. Не на последно място ще  спомена и мярката за безлихвено месечно кредитиране на населението до 1500 лв. Държавата има ресурс и аз съм убеден, че въпреки ситуацията се вземат  и ще продължат да се вземат най-адекватните решения. Никой не знае колко дълго ще продължи кризата, затова трябва да се погрижим на първо място за най-уязвимите, но и да съхраним ресурсите си за управляване на процеса достатъчно дълго време.

 

Оптимист ли сте в така създалата се ситуация и кога очаквате животът да тръгне по обичайния си начин?

 

  • За съжаление, както подчертах в предходния Ви въпрос, никой не е наясно кога животът ще започне да тече по обичайния си начин. Важното в този момент е, че мерките които се предприемат са навременни и адекватни на създалата се ситуация. Оптимист съм по природа и вярвам, че въпреки трудностите, заедно ще успеем да се справим. Само преди дни бурният вятър и снегонавяванията създадоха сложна пътна обстановка в област Враца. Критична беше ситуацията и в участъка Търнава - Галиче, но с огромни усилия на хората и мобилизация на техника задружната работа даде резултат и пътя беше разчистен за часове. Кметът на Галиче, Страхил Стоянов и кмета на Търнава Габи Раловска дадоха личен пример, като се включиха активно в акцията по почистването. Затова сега е важно да сме заедно в трудностите, да бъдем отговорни, да проявявим търпение и разбиране! От нашите действия или бездействие зависи здравето и съдбата ни! Пазете себе си и другите! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ! 2020-03-28 10:15:50