Мездренски атлети тренират в Кения

Мездренски атлети тренират в Кения

Вече близо един месец трима от водещите български атлети в бяганията на средни и дълги разстояния - Милица Мирчева, Йоло Николов и Митко Ценов (СК Атлет - Мездра), са на подготвителен лагер в Кения. Те са в западнокенийския град Елдоре́т. От началото на март Митко, заедно с македонския атлет Да̀рио Ива̀новски, водят тренировки в друг известен център за подготовка на най-добрите африкански лекоатлети – Итен. „Тренираме здраво, всичко е наред, сподели националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов. Времето тук е супер. С Да̀рио Ива̀новски сме заедно в Итен. Има още доста бели атлети, но и много си тръгнаха покрай истерията с коронавируса.

Днес, 25 март, е последният полет от летището в Найроби, след което го затварят. И ние искахме да се върнем с този полет, но нямаше места. Затова ще останем, докато отвори летището и има полет за вкъщи.

А и поради отлагането на Олимпиадата, няма защо да стоим повече тук. Ще се преместим на друго място. Всичко останало върви добре, тренировките се получават отлично, влязохме много бързо в ритъм.

Ще продължим да се готвим и да чакаме съвсем скоро някое състезание, за да можем да направим силни резултати и да покрием норматива за Токио 2021 още през юни-юли месец.

Бъдете силни и не се предавайте. Вярвам, че съвсем скоро всичко ще е наред!“

„Първоначалните ни планове бяха да останем в Елдоре́т до 2 април и Милица да участва на маратона в Бостън на 20 април, разказа Йоло Николов. Но след като отмениха всички възможни маратони през април и май, не ни остава нищо друго, освен да продължим да тренираме тук и да чакаме подходящия момент. Хубавото е, че условията в Кения са едни от най-добрите в света по отношение на средните и дълги бягания.

Милица тренира с едни от най-силните жени в маратонската дистанция. Режимът ни на живот е сведен буквално само до сън - тренировки - храна. Това се повтаря всеки ден, ден след ден. Седмично пробягваме около 200-220 км, всеки ден между 20 и 40 км. Да правиш това дни, месеци наред не е лесна работа и изисква пълна отдаденост и концентрация. Това е нашата работа и ние се стремим да бъдем най-добрите във всяко едно отношение.
2020-03-26 10:04:53