Наредиха изложба с картини на Васил Габровски

Наредиха изложба с картини на Васил Габровски

90 години от рождението на художника Васил Габровски отбелязаха в Бяла Слатина. По този повод в НЧ „Развитие-1892“ е подредена изложба с негови картини.
Васил Габровски е роден е в Бяла Слатина. Още в ранна възраст заживява с красотата, която му дарява изкуството. Най-много се увлича в рисуването. След завършване на гимназиалното си образование е приет в Художествената академия в София (днес ВИИИ „Н. Павлович“) в класа по живопис на Борис Митов. Няколкогодишният му престой при опитния педагог му дава възможност да навлезе професионално в живописното изкуство и да овладее специфичната техника.
Член е на Съюза на българските художници от 1966 година. Един от основателите на секции „Монуменални изкуства“ и „Дизайн“ към Съюза на българските художници.

Работи в областта на витража, металопластика, дървопластика, мозайка, модулна керамика, сграфито и стенопис.
В периода 1967-68 той пребивава в гр. Лодз, Полша, където има възможността да специализира промишлена естетика.

Още с първите си участия в организираните у нас традиционни Общи художествени изложби, той завладява зрителите с проникновените и изваяни с човешка топлота и точна естетическа мярка картини. Част от тях, посветени на богатствата на родната плодородна земя, и до днес се помнят от ценителите на изобразителното изкуство. Между тях се открояват „Добруджанска земя“, „Земя“, „Равнина“, „Дунавска равнина“ и др.
Участва в редица представителни изложби в България и в чужбина с дизайнерски разработки, живопис и монументални творби. Автор на десетки монументални творби в цялата страна на представителни обществени места и частни домове.
Урежда много самостоятелни изложби, участва многократно в общи и представителни изложби на СБХ с живопис. Участва в изложения във Франция (Париж), Италия, Германия, Чехия, Унгария и Русия (Москва). Негови творби са притежание на галерии и частни колекции.
Носител на орден „Кирил и Методий” I и II степен, Златен медал „1300 години България”. Награден от СБХ за участие в общи изложби – 1976 и 1978 г. Награда от изложение в Унгария. Награди от ОСИК, Враца – 1976 и 1978 г. Медал и грамота от ПМП. Умира в края на 2011г.

 

 
2020-03-16 15:25:21