Ученици се състезаваха в „Малкия принц”

Ученици се състезаваха в „Малкия принц”

За седма година в Селановци се провежда Националният конкурс и среща на малките философи „Малкият принц“. Седемчленно жури с председател професор Мария  Баева – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ прочете с голямо удоволствие и оцени разработките на 73 ученици от цялата страна. Те се учат в 34 училища от 18 области на страната.

Участниците бяха разпределени в две възрастови групи – от втори до четвърти клас и от пети до седми клас. С помощта на „Странните възрастни“, както би се изразил Малкият принц, те разсъждаваха върху цитата от книгата на Екзюпери “Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя няколко гъсеници.“ Тази година темата видимо затрудни участниците, но изпратените съчинения носят в себе си неповторимите разсъждения на малките философи и онази неподправена искреност, присъща само на детството.

 В първа възрастова група класацията е окончателна. Петнадесет  от авторите от прогимназиален етап ще вземат участие във втория етап на конкурса и срещата на малките философи в Селановци на 12.04.2020 г. За тях ще бъде изтеглена и те ще пишат по една от петте предварително обявени теми: „Властта трябва преди всичко да се крепи на разума.”„Човек е самотен и сред хората - отговори змията.”„Какво значи" да опитомиш”?,„Бодлите не служат за нищо, цветята показват с тях само лошотията си!”,„- Пустинята е хубава - каза малкият принц, - защото крие някъде кладенец...”

Участниците и гостите в този ден ще се срещнат с учениците от нашето училище, ще обменят идеи, а възрастните ще дискутират на тема: „За отношението и поведението на възрастните към „гъсениците“ в живота на децата ни”.

Всички ще получат и втория сборник с есета, издадени с финансовото съдействие на община Оряхово и подкрепата на вестник „Северозапад днес“. За поредна година цялата организация ще бъде подкрепена от спомоществователи, на които благодарим за дългогодишното партньорство!

Училището ще се съобрази с разпоредбите, свързани с усложнената емидемиологична обстановка в страната и при промяна в датата на провеждане, своевременно ще информира участниците.
2020-03-12 07:44:44