Гражданството на Мездра почете Деня на Свободата - 3 март

Гражданството на Мездра почете Деня на Свободата - 3 март

С общоградско тържество, организирано от Община Мездра, множество жители и гости на града отпразнуваха 142-годишнина от Освобождението на България от османско иго. Сред тях бяха народният представител Красен Кръстев, кметът на Мездра Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, изпълнителният директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България инж. Делян Дамяновски, служители в Общинската администрация, общински съветници.

В утрото на 3 март градският площад се огласи от възрожденски песни и военни маршове, а млади гвардейци застанаха на почетен караул пред пилоните. Под звуците на „Мила Родино“ кметът на общината и девойки в народни носии издигнаха националния трибагреник, знамето на общината и флага на Европейския съюз. След което гвардейците отдадоха „за почест“, а присъстващите застинаха в мълчание.

„Днес празнуваме една светла дата - това е датата, на която се осъществи вековната мечта на българина за свобода, каза в словото си Аспарухов. В нашата история има още много важни дати, но най-важната е 3 март. Тя възвести възкръсването на Нова България. И както пише Вазов, нашата свобода е пропита с реки от кръв. Извоювана е с десетки хиляди жертви - руси, белоруси, поляци, румънци, финландци и български опълченци, които под знамената на руската армия храбро се сражаваха и погиваха, за да го има днес българският дух. И нека се запитаме: какъв щеше да е този дух без Шипка, без хилядите примери на истински героизъм и саможертва в името на свободата!

На 3 март 1878 г. България не само се появи отново на географската карта. Тя скъса с Ориента и днес заема своето достойно място в Европа и Европейския съюз. Затова, когато се питаме били ли ме някога по-свободни, нека с признателност помним на каква цена е извоювана тази свобода!“

Празникът продължи с литературно-музикална програма. Началото й постави танцът „Боят настана“ в изпълнение на мажоретния състав към Центъра за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) с ръководител Христина Стоянова. Последва рецитал на Групата за художествено слово към ЦПЛР с ръководител Лилия Христова, а Вокална група „Уингс“ от Сдружение „Новото поколение на талантите“, с ръководител Тони Яшова, изпълни песните „Ясен месец“ и „Майчице България“. За финал възпитаници на бившия Детски комплекс представиха танца „Де е България“.

По-сетне присъстващите се отправиха към паметника на загиналите във войните, където бяха поднесени венци и цветя на признателност към героите.  

Кирил Радовенски, снимки: Павел Петров


1
2
3
4
5


2020-03-03 19:15:13