Мездра и Цариброд ще си сътрудничат

Мездра и Цариброд ще си сътрудничат

Община Мездра и Община Цариброд (Димитровград), Република Сърбия ще възстановят ползотворното сътрудничество помежду си. За това се договориха председателят на Общинския съвет Яна Нинова и инж. Делян Дамяновски, изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ), кметът на Община Цариброд Владица Димитров и председателят на тамошната Скупщина (Общински съвет) Зоран Гюров.

Като първа стъпка в тази насока официална делегация от сръбската община, която е населена предимно с етнически българи, ще бъде поканена да гостува у нас по време на традиционните Празници на културата „Мездра - май“. Приятелските контакти между двете общини от съседните балкански държави датират от началото на XXI век, но - по една или друга причина - бяха прекъснати през последните години.

По покана на организаторите на 19 февруари Нинова и Дамяновски почетоха паметта на Васил Левски в Цариброд. Те поднесоха венец от името на Община Мездра пред бюст-паметника на Апостола на свободата, въздигнат през 2014 г. в един от административните центрове на Западните покрайнини, който по силата на Ньойския договор от 1919 г. преминава в пределите на Сърбия, а през 1950 г. е преименуван на Димитровград.

По време на посещението си в Цариброд двамата се срещнаха и разговаряха с Иван Таков, председател на Културно-информационния център (КИЦ) в с. Звонци, община Бабушница, Небойша Иванов, председател на КИЦ - Цариброд и д-р Ангел Йосифов, председател на Изпълнителния съвет на Националният съвет на Българското национално малцинство в Сърбия.

 
2020-02-20 09:34:12