В Мездра се преклониха пред паметта на Апостола

В Мездра се преклониха пред паметта на Апостола

Да почетат паметта на Апостола на свободата, на 19 февруари десетки граждани – деца и възрастни, се стекоха пред паметника му в центъра на Мездра. Сред тях бяха кметът на общината Иван Аспарухов, зам.-кметовете инж. Николинка Кътовска, Нели Минева и Цеца Костова, общински съветници от почти всички политически партии и движения, служители от Общинската администрация.

За възпоменателното тържество на почетна стража до вечния огън застанаха „гвардейците“ на художника Евгени Кучков, а с встъпителни думи Светла Дамяновска – гл. експерт в Общинска администрация, припомни патриотичното дело и саможертвата на Левски, след което кметът Иван Аспарухов произнесе кратко слово. Той припомни, че „Днес не е ден за празник, а ден за почит към един велик човек, отдал живота си за Свободата. Ден, в който трябва да си зададем въпроса какво е свободата, какво да правим с нея, когато я извоюваме? Най-важното е да се научим да я пазим и уважаваме, да възпитаваме децата си в обич към родината, защото патриотизмът е мерило за достойнството на всеки от нас. Свободата си заслужава и хората, и организацията, и жертвите, погинали пред олтара й. Нека сведем глави пред нашия велик Апостол!“

След тези вълнуващи думи възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие с художествен ръководител Лилия Христова представиха рецитал под наслов „За Левски с поклон“. Мъжка вокална група „Калето“ с художествен ръководител Милчо Романски изпълни песните „Пет века“ и „Боят настана“, които отекнаха в сърцата на множеството хора, дошли да засвидетелстват признателността си. С едноминутно мълчание те отдадоха почит на безсмъртния Левски.

Много граждани, ученици и деца от детските градини положиха цветя пред бюста на Дякона. Венци бяха поднесени от името на община Мездра, общински съвет – Мездра, общинската организация на ВМРО и от спомоществувателя за изграждане на паметника Пенка Георгиева.


1
2


2020-02-19 15:24:01