Одобриха окончателно ПУП на площадка “Радиана”

Одобриха окончателно ПУП на площадка “Радиана”

Подробният устройствен план (ПУП) - План за регулация и застрояване (ПРЗ) на площадка “Радиана” за изграждане на Националното хранилище за ниско - и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО) бе окончателно одобрен със заповед на Добромир Симидчиев, зам.-министър на МРРБ. За финала на процедурата официално бе уведомен изп.-директор на ДП РАО - Дилян Петров.

Законовата процедура за одобрение на ПУП - ПРЗ е сложна, свързана с много време и с комуникация с многобройни институции. Процесът продължи повече от 2 години и за ПУП - ПРЗ дадоха свои становища и препоръки над 15 различни държавни ведомства, агенции, общински институции и организации от комуналния сектор. През месец април м. г. бе проведено и обществено обсъждане в Община Козлодуй, според изискванията на законодателството. Одобрението на ПУП - ПРЗ е ключов момент за хода на проекта за изграждане на НХРАО, което трябва да влезе в експлоатация през 2015 г., както е заложено в Националната стратегия за управление на ОЯГ и РАО и в решение на Министерския съвет № 683 от 25.07.2005 г. Успешно завършената процедура е предпоставка ДП РАО да получи разрешение за строеж на Националното хранилище. На този етап предприятието напълно постига сроковете, заложени в предварителния график на дейностите за изграждането на НХРАО.

Успоредно със законовите процедури по одобрение на ПУП - ПРЗ през есента на 2012 г. бяха проведени дейности по разчистване на площадка “Радиaна”, бяха очертани просеки за оформяне на подходи по главната ос на модулите на бъдещото съоръжениe, проведоха се изследвания за прецизно определяне на котата на залягане на плиоценските седименти и се провеждат планирани мероприятия от предексплоатационния мониторинг.




2013-05-31 21:59:18