Фършанги ще разлюлее за 10 път банатско село

Бърдарски геран става столица на хумора тази събота

За международния карнавален фестивал „Фършанги“ се подготвят в Бърдарски геран. За поредна година населеното място ще се изпълни с хора от различни краища на страната. Точно в 10 часа на 22 февруари шествие от маскирани хора ще пресече централните улици. Жените ще „засукат“ мустак, а мъжете ще облекат женски одежди в името на празника и забавлението на всички присъстващи. Ще се пресъздаде и обичая Бърборене, като при него в купа се смесват трици, вино и вода, след което се пускат монети. Всички, които искат да ги извадят за късмет, трябва да направят това с език, разказа за „Враца днес“ председателят на местното читалище Ирина Босилкова.

От 11 часа в големия салон на НЧ „Съединение 1923“ ще започне хумористичен концерт, а смехът от него е гарантиран, обещават организаторите от читалището.

През съботния ден ще бъде открит и занаятчийски базар, от който всеки ще може да си напазарува традиционни деликатеси от банатската кухня, сувенири и занаятчийски изделия.

„Продуктите са био-с автентичен вкус и натурални продукти. Ще предложим и мезета от обособената в нашето читалище т. нар. „банатска соба“. Средствата, които съберем от приготвените лично от нас продукти ще използваме за дейността на читалището и издръжката на етнографския музей“, уточни Ирина Босилкова. В следобедните часове ще бъде отворен за посещение и етнографският музей. В него човек ще види как изглежда типичната банатска къща, ще научи за културата на местните, на показ са и архивни снимки, събирани по повод 130-годишнината на Бърдарски геран. В музея се съхранява и носия на повече от 100 години.

Веселието ще продължи през целия ден. Миналата година „Фършанги“ е посетен от над 2000 души, а тази се очакват още повече и слънчево време. С отговорната задача по организацията месеци наред се занимават от НЧ „Съединение 1923“, където работят председателят Ирина Босилкова, секретарят Иванчо Франев и библиотекарят Петя Мойзис.

 
2020-02-22 07:54:36