Читалище стартира дарителска кампания

Читалище стартира дарителска кампания

Дарителска кампания за набиране на средства стартира читалище „Васил Левски 1899” в село Търнак. Средства са необходими за ремонт на покрива и тавана на театралния салон.

През 2019 г. НЧ „Васил Левски 1899“ с. Търнак отбеляза своя 120-годишен юбилей. През всичките тези години не е прекъсвало своята дейност. От сцената на читалището започва своя творчески път режисьорът Дако Даковски. Тук се ражда и известният в цяла Врачанска област женски хор на Цветан Цоканов, носител на редица медали и отличия от Копривщица, Рожен, Юндола. Стотици самодейци са преминали през читалищните колективи и са оставили частица от сърцето си в този храм на духовността!

Сградата на читалището е построена през 1933-1939 г. със средства на местното население. През 2017 г., след дългогодишни проблеми с течове на покрива на театралния салон, се получи пропадане на тавана и салонът стана негоден за ползване.

Търсени са средства за ремонт на покрива на салона по различни начини – с дарителски кутии, благотворителни базари, спонсорства. Събрана е малка сума.

„Сега се обръщаме към всички Вас – хората с големи сърца, които имат възможност да ни помогнат! Средствата, които съберем ще ни помогнат да реализираме основен ремонт на покрива и на тавана на салона. Сумата, която ни е необходима е 25 000 лв. Читалището не е само сградата! Читалището са и хората, които в годините са имали и ще имат потребността да се докоснат до историята, до фолклора, до книгата. Обръщаме се към всички, за които читалището в Търнак е част от живота им, част от хубавите спомени! Всички Вие, които сте оставили следа в читалищната летопис, всички Вие самодейци, любители, читатели, които вече сте далеч от родния край, но все още пазите мил спомен от живота си тук! Нека заедно да помогнем на родното ни читалище, за да го има и за следващите поколения! Нека пазим този свещен пламък, запален от предците ни преди 120 години.”, категорични са от читалището в Търнак.

 
2020-02-18 16:03:38