На Трифон Зарезан в Типченица

На Трифон Зарезан в Типченица

По отколешна традиция лозарите и винопроизводителите на 14 февруари празнуваха Трифон Зарезан. По оригинален начин празникът бе отбелязан и в планинското село Типченица – на лозовите масиви в местността „Гложето“, стопанисвани от винарна „Типченица“ с управител Велин Джиджев.

Тържеството започна с водосвет за здраве и берекет, отслужен от отец Васил Николов, който благослови лозовите масиви и присъстващите.

Празникът продължиха самодейците от местното читалище „Съзнание-1899“, които представиха ритуала по зарязване на лозите. Появи се и самият Трифон Зарезан, който с вещина заряза пред погледите на домакини и гости от три главини по три пръчки, посипа ги с пепел от бъдника и ги поля с вода от Йордановден, отправяйки благословии за добра реколта и пивко вино.

Лозята заряха и управителят на винарна „Типченица“, кметът на Общината Иван Аспарухов, кметският наместник на Типченица Георги Димитров, общински съветници и бизнесмени. Женски народен хор „Типченски майки“ с художествен ръководител Любомир Гешковски с песните си поднесе поздрави към лозарите, винарите, местните жители и гостите.

Тържеството продължи във винарната, където, както си му е редът, бе направена задължителната в такива случаи дегустация. Мнозина опитаха от традиционните и изкусителни бели вина. Особено впечатление направиха сортовете Шардоне и Совиньон Блан от реколта 2019, които се отличиха с балансиран вкус и рафинирано присъствие. Главният технолог на винарната инж. Надя Минева подчерта, че миналата година, поради липсата на дъждове, е допринесла за по-изразения характер на вината.

Фирмата отглежда 380 дка лозя, от които 70% са от винените сортове Шардоне и Врачански мискет. Останалите 30% са червените Рубин и Каберне Совиньон. Районът е обявен за екологично чист, а гроздето притежава сертификат за биологично произведено. Новоизградената винарна е с производствен капацитет 100 тона годишно.
2020-02-16 12:59:22