Дионисиевите празници в Мездра впечатлиха за поредна година

Дионисиевите празници в Мездра впечатлиха за поредна година

За шеста поредна година на АК „Калето“ с богата театрално-музикална програма се проведоха традиционните Дионисиеви празници. Почитта към тракийския бог на виното Дионис след покръстването на българите, преминава в християнския великомъченик Трифон – нашият покровител на лозарите и виното. Да уважат празника, на археологическия комплекс се събраха десетки жители и гости на Мездра, сред които кметът на Общината Иван Аспарухов, зам.-кметовете Нели Минева и инж. Николинка Кътовска, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, общински съветници и общественици.

Младите актьори от Театрална група „ТЕМП“ с художествен ръководител и режисьор Георги Врабчев откриха тържеството с възстановка на античния огнен ритуал „Царят – жрец, Дионис и Виното“, като умело използваха реплики от тракийски сребърни съкровища, намерени по нашите земи. Зрелищният спектакъл на актьорите беше изтъкан от впечатляващо жонглиране с огнени топки и оригинална хореография. Дионисиевият ритуал е създаден от театралната група по идея и с помощта на специалисти от Регионалния исторически музей във Враца, Академия „Орфика“ и сдружение „Бъдеще в миналото“.

За празничното настроение допринесоха и членовете на Експерименталния театър към НЧ „Просвета-1925“ в Мездра. Те направиха своеобразен мост между тракийския бог Дионис и честването на Трифон Зарезан, с което върнаха зрителите на спектакъла към близкото минало.

За финал на представлението, възпитаниците на Танцов ансамбъл „Мездра“ към градското читалище с художествен ръководител Мирослав Аспарухов представиха танците „Копаница“ и „Гергьовден“.

Тържеството продължи с дегустация на греяно вино по тракийска рецепта. В специално котле виното срещна огъня и бе подправено с ябълки, карамфил и черен пипер.

 
2020-02-14 10:20:12