Пчелари наредиха изложба-базар в Мездра

Пчелари наредиха изложба-базар в Мездра

За шестнадесета поредна година пчеларското дружество „Нектар“ в Мездра спретна изложба-базар на мед и пчелни продукти по случай празника на пчеларите – Св. Харалампий. Организатори бяха пчеларско дружество „Нектар“, община Мездра и Общинска служба „Земеделие“. В пчеларското изложение се включиха четирима от най-изявените пчелари в нашия край. Те представиха богато разнообразие от мед, в това число прополис, пчелен и цветен прашец, клей и прополисова тинктура. Най-възрастният сред тях беше 84-годишният Васил Георгиев – Кожухара, който заедно със сина си Огнян и снаха си Росица имат 4 пчелина със 160 пчелни семейства, които отглеждат в Ослен Криводол, Мездра и Лик. Иван Братинов с 20 кошера в Лютиброд, Атанас Нанов – 15 бр. в с. Пудрия и Илия Иванов с 50 кошера в село Лютиброд.

За мото на изложението отново бяха използвани поучителните думи на гениалния Алберт Айнщайн: „Спасим ли пчелите, спасяваме и себе си“.

На откриването на изложбата присъстваха зам.-кметът на общината инж. Николинка Кътовска, председателят на общинския съвет Яна Нинова, секретарят на общината инж. Светлана Мицева, началникът на общинска служба „Земеделие“ Петьо Мазнев и общинският съветник Галя Василева. По стар обичай те бяха почерпени с пита с мед.

Инж. Кътовска поздрави пчеларите за техния всеотдаен труд, като им пожела благодатна година. Иван Братинов награди с благодарствена грамота зърнопроизводителя от Долна Кремена Пламен Цолов за проявените грижи по опазване на пчелните семейства. Галя Василева съобщи за гражданската инициатива на група съветници под наслов „Да спасим пчелите“, целта на която е да се засадят стотици медоносни дървета през годината.

Присъстващите на изложбата имаха възможността да опитат богата селекция от липови, акациеви, манови и билкови видове мед, както и продукти, направени по специални семейни рецепти.

 
2020-02-14 10:00:33