Голямо веселие за Зарезан направиха в Руска Бела

Голямо веселие за Зарезан направиха в Руска Бела

За трета поредна година рускобелчани празнуваха заедно празника на виното Трифон Зарезан. Отрано те се отправиха към месността Горуняка при големия лозов масив, стопанисван от Венелин Леков, за да спазят страродавната традиция. Те бяха предвождани от писаната каруца, на която бе натоварено буре с вино. Слънцето огряваше моравата посред лозето с удивителната гледка към връх Околчица, на която бе засвиврила духова музика от с. Лесура.

Пременен в народна носия, кметския наместник Владимир Пенчев приветства всички с думите: "Радвам се, че за трета поредна година сме се събрали да празнуваме заедно Трифон Зарезан. Благодарим за подкрепата и присъствието на кмета на община Мездра Иван Аспарухов. Такива празници са истински и ни показват приятелството, любовта и помагат за сплотяване на цялото село, затова ви благодаря, че сте тук и ви желая здраве и щастие и весел празник.

Водосвет за здраве и добра реколта отстлужи отец Дилян Иванов, който отправи молитви към Господ да пази лозето от гадове и природни стихии. След като измолиха божията подкрепа първи честта да зарежат получиха Венелин Леков, кметовете Иван Аспарухов и Владимир Пенчев.

Празничната програма започна с изпълнението на стихотворението "Трифон Зарезан" от малкия Митко. След това българските традиции за Зарезан оживяха във възстановката на местните самодейци. В ролята на стопанката се превъплъти кметската съпруга Ивелина Пенчева, както и младите "актьори" Анита Митова, Петър Калинков, Руслан и Янис Янакиеви и Мирослав Иванов, пременени в традиционните бели потури на народните носии от този край.

Автентичният обичай с хубавите наричания „Колко капки вино по тази лоза, толкова бъчви в избата. Колко зърна в този хляб- толкова зърна в чувалите с грозде. Колко е сочна тази кокошка, толкова сочно да е гроздето и колкото е сладък медът-толкова сладко да е гроздето“ към тримата синове на стопанина предизвика аплодисментите на стотиците гости на празника. Накрая младите самодейци поляха на стопанина на лозето Венелин Леков, за да си измие ръцете с вино, за да се лее то през цялата година, а всички коленичиха в уважение към труда на лозарите и винарите.

Женската певческа група при читалище "Подем 1928"- Руска бела със секретар Силвия Митова изпълни няколко песни, след което жените се хванаха на хорото, а мъжете вдигнаха тежки наздравици с плътното каберне фран от рускобелското лозе. Всички присъстващи можаха да опитат елегантния траминер и натуралния ябълков сок на младите земеделски производители семейство Лекови, в което се включват и дъщерите Мелита и Ивана. Те стопанисват около 100 дка лозя със сортовете Каберне Фран, Траминер и Пино ноар, а от тази година ще добавят и Каберне совиньон и Мерло, както и ябълкови и сливови градини.

С усмивки по лицата и зачервени от виното бузи, шествието, начело с музиката и младите танцьорки се отправи към селото. С кани руйно вино и домашни деликатеси ги посрещаха пред домовете си рускобелчани с хубави пожелания да е живо селото и младите да поемат бъдещето му. Веселбата продължи в салона с наздравици и кръшни хора.

 

 

 

 

 


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.5
сн.6
сн.7
сн.8
сн.7
сн.8


2020-02-01 17:49:26