Капиталът на “АЕЦ-Нови мощности” ЕАД е увеличен с 12 млн. лв.

Капиталът на “АЕЦ-Нови мощности” ЕАД е увеличен с 12 млн. лв.

Капиталът на “АЕЦ-Нови мощности” ЕАД е увеличен с 12 милиона лева вноска на собственика АЕЦ Козлодуй, за да може дружеството успешно да финансира дейностите си през тази година, съобщи на пресконференция изп.директор Любен Маринов.

Проектната компания е създадена на 9 май 2012 г. с цел изграждане и въвеждане в експлоатация на нова ядрена мощност. За краткото време на своето съществуване, компанията е провела процедури и сключила договори и за трите предпроектни проучвания- технико-икономически анализ, избор на площадка и ОВОС. Технико-икономическият анализ се извършва от Уестингхаус илектрик Испания. Договорът е на стойност около 2 млн.лева и се очаква да бъде финализиран до края на април. Изборът на една от 4-те възможни площадки ще се прави въз основа на проучването на “Риск инженеринг”, което струва около 2.5 млн.лв. и ще бъде готово до края на май. Докладът за ОВОС се извършва от българо-испанския консорциум Дикон- Аксиона инж. и трябва да бъде завършен до септември. Около 1 млн.лева държавна такса трябва да плати компанията за издаването на лицензия от АЯР. Разходите на проектната компания по тези дейности са почти два пъти по-малки от направените за проекта Белене, заяви изп.директор на АЕЦ Козлодуй Валентин Николов.

Според Любен Маринов “АЕЦ-Нови мощности” ЕАД прилага процедурите на МААЕ и използва най-новите добри практики за ядрения бранш към 2012 г.

 Само технико-икономическият анализ ще покаже всички аспекти на новата ядрена мощност, разглеждайки както възможността за използване на готово оборудване за Белене, така и изцяло нов проект на база PWR-технология, но лицензирана в страната на производство, каквото е изискването на ЕС, заяви още той. Зам.-изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Александър Николов опроверга тезата, че само 7 блок би бил евентуален хибрид- реактор от един производител и турбина от друг производител с примери, че много централи са с такива хибридни реактори. По отношение на технологията той подчерта, че същестуват 5 вида реактори, но ВВЕР-технологията е предпочитана в 60 % от изградените централи, а не бива да се пренебрегва и огромният опит на колектива на АЕЦ Козлодуй при работа с тях.




2013-05-31 19:03:46