Манастирище кани баби на празник

Манастирище кани баби на празник

С уникална церемония жителите на хайрединското село Манастирище ще отбележат Бабинден. По традиция празникът на родилната помощ е на 21 януари. На тържеството ще бъдат поканени всички баби от селото, на които са им се родили внуци през изминалата 2019 година и тези, които очакват внуци през настоящата година. Това обяви за „Северозапад днес” кметът на Манастирище Атанас Атанасов, който е и основен организатор на тържеството. За целта ще бъде изнесен специален концерт от местните самодейци. Самата проява пък ще се състои в местното читалище „Светлина 1928”. Очаква се по време на празника да бъде пресъздадена старата традиция Бабуване. След края на задължителната програма, хората в Манастирище ще се повеселят, като за танците ще има  и специално нает диджей, похвали се още кметът Атанас Атанасов.

Това обаче няма да е единствената проява, която ще се състои през следващите няколко месеца в с. Манастирище. Самодейците от Народно читалище „Светлина 1928” ще участват в традиционния събор в Копривщица.

„Културният календар на читалище „Светлина 1928” е изпълнен. До края на тази година ни очакват редица прояви”, допълни кметът на Манастирище.
2020-01-10 10:04:41